grillowane połówki kurczaka

latem jasne kawałki delikatnego mięsa rozpłyną się w ustach!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
bardzo prosty przepis kulinarny. Odpowiedni dla gospodyń domowych, które spędzają dużo czasu w pracy, a mało w kuchni. Często gotuję kurczaka z rożna w kuchence mikrofalowej, mam taką funkcję. To ten przepis, który dziś podzielę się z wami, drogie gospodynie domowe. Proporcje podano na jedną porcję kurczaka. Zamiast papryki, soli i pieprzu możesz wziąć gotową mieszankę przypraw do grillowania kurczaka.
moje dzieci szczególnie uwielbiają chrupiącego kurczaka. Proszą o ugotowanie tego przysmaku prawie codziennie, a ja często idę na ich temat, ponieważ przepis jest niezwykle prosty, a czas gotowania wynosi 12 minut.
dobrze opłucz połówki kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzyj mięso olejem roślinnym i przyprawami. Przebij skórkę w kilku miejscach widelcem.
ułóż kurczaka skórką do góry w naczyniu mikrofalowym lub bezpośrednio na ruszcie grillowym i piecz bez przykrycia przez około 12 minut z pełną mocą, aż będzie chrupiący.
podawaj kurczaka na gorąco, ale nie będzie miał czasu na ochłodzenie, gwarantuję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy