skład / składniki
metoda gotowania
ten niewątpliwie pyszny, ale bardzo złożony przepis kulinarny przyniósł mój przyjaciel, który spędził wakacje w Tajlandii. Mięso z indyka powinno być marynowane przez długi czas w specjalnych przyprawach i egzotycznych owocach, a następnie gotowane na otwartym ogniu. Nieco uprościłem przepis i spróbowałem ugotować to danie w kuchence mikrofalowej. Okazało się bardzo dobrze. A co najważniejsze - czas gotowania wynosił 12 minut!
pokrój pierś z indyka na porcje. Razem z kiełkami soi gotuj mięso w bulionie z kurczaka w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy 5 minut. Wyjmij z kuchenki mikrofalowej, dodaj owoce w puszkach bez soku, curry i śmietanę. Gotuj przez kolejne 5 minut.
w międzyczasie rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie, dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Wlej skrobię do mięsa i gotuj przez kolejne 2 minuty na maksymalnej mocy.
wyjmij z kuchenki mikrofalowej i dopraw przyprawami do smaku.
bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem ryżu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Soja suszona nie gotowana - 403 kcal/100g
- Soja gotowana - 130 kcal/100g
- Soja Mizo - 171 kcal/100g
- Soja kiełkowana surowa - 46 kcal/100g
- Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421 kcal/100g
- Beztłuszczowa mąka sojowa - 326 kcal/100g
- Rafinowany olej sojowy - 899 kcal/100g
- Soja - 403 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g