sos cezara z anchois

świetny sos do najlepszych sałatek . Łatwy w przygotowaniu, pasuje do każdej sałatki liściastej.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 89 % 68 g
węglowodany 3 % 2 g
616 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białko od żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj żółtko z cukrem, solą i musztardą. Stopniowo wlewaj olej roślinny i ubijaj, aż będzie gładki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno w blenderze przebijamy czosnek i filety anchois i dodajemy do naszego sosu. Dobrze wymieszaj i dodaj białko i ser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy