Sałatka ze świeżych ogórków z matzoni

sałatka jest doskonale przyswajalna, zachwyci Cię świeżym smakiem ogórka!!! Przygotowałem tę sałatkę na bazie matsuna, tak bardzo chciałem spróbować kuchni ormiańskiej, poznać smak tak niesamowitego i zdrowego produktu jak matsun, a kiedy nauczyłem się go gotować, od razu chciałem dostosować matsun do ulubionych potraw, więc narodziła się ta sałatka. Podczas gdy wczesna wiosna i wiele ogórków szklarniowych z zielenią jest sprzedawanych na naszych rynkach, spróbuj go, nie czekając na swoje z ogrodu, pokochasz go, będziesz gotować przez cały rok i poczujesz lekkość i wiosenny posmak, jest bardzo delikatny i pachnący!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 4 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty.Myjemy warzywa pod bieżącą, zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórek w kostkę, odstaw, spuść nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj warzywa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ząbek czosnku według własnego uznania w dowolny znany sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj część czosnku, ziół, soli do masonu i wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz ogórki z ziołami, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj warzywa z matzoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch polać sosem maczonowym z czosnkiem i ziołami

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy