skład / składniki
metoda gotowania
goście na wyciągnięcie ręki? Potrzebujesz szybkiego i satysfakcjonującego śniadania? Lekka przekąska?
gorące kanapki z chlebem żytnim w kuchence mikrofalowej nie są najgorsze! Ugotujemy?
bierzemy czarny chleb. Z pewnością nie jest to dogmat. Lubisz białe, bez drożdży, pełnoziarniste, z otrębami? To kwestia gustu i preferencji-weź to!
osobiście w połączeniu z serem i pomidorami nadal lubię brązowy chleb, a najlepiej z lekką kwaskowatością.
pomidory wybierz dojrzałe, umiarkowanie gęste. Zbyt twarde, suche, niedojrzałe, a także przejrzałe, pełzające, nie nadają się. Pokrój czyste pomidory w zgrabne koła.
twardy ser potrzebuje świeżego, naturalnego. Pokrój go w cienkie plasterki.
chleb kroimy na porcje, na każdym układamy plasterki pomidora , na wierzchu plastry sera.
możesz uzupełnić przyszłe kanapki przyprawami i posypać je czarnym pieprzem, mieloną papryką, na przykład zioła włoskie lub prowansalskie dadzą bardzo ciekawy smak.
przygotowane kanapki kładziemy na płaskim naczyniu i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Przy pełnej mocy, w zależności od samego pieca, gotowanie, a raczej podgrzewanie kanapek zajmie półtorej minuty. Obserwuj, jak kanapki się nagrzewają, a gdy ser zacznie się topić i przykryć pomidory, kanapki można wyjąć. Nie doprowadzaj sera do skrajnego stopnia "stopienia", chociaż jeśli lubisz to - gotuj w ten sposób.
wyjmij gotowe gorące kanapki z serem z kuchenki mikrofalowej szybko udekoruj je świeżymi ziołami, jeśli są, i podawaj bez zwłoki, aż ostygną. Gorące kanapki i gorące do jedzenia!
znacznie skróci czas korzystania z chleba tostowego i specjalnego sera przygotowanego w postaci cienkich plasterków do podobnych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g