koreańska marchewka z cebulą i sosem sojowym

marchewki będą chrupiące i bardzo pikantne! Bardzo lubię marchewki po koreańsku, więc staram się je gotować tak często, jak to możliwe, ponieważ jest to bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe jedzenie. Aby przygotować to danie, poświęcisz bardzo mało czasu, ale będziesz się dobrze bawić.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 58 % 11 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić koreańskie marchewki z przyprawami w domu. Bierzemy produkty, których potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do koreańskich sałatek. Jeśli go nie masz, możesz po prostu pokroić marchewkę w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka minut do zaparzenia i namoczenia, również w tym czasie marchewka wypuści sok. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, czerwoną mieloną paprykę i cukier (możesz również dodać mieloną kolendrę do smaku, jeśli chcesz).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i podsmaż na średnim ogniu na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podczas mieszania. Powinien uzyskać bogaty złoty kolor, a następnie wyrzucamy go, pozostawiając tylko olej, w którym był smażony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ten olej na nasze wióry marchewkowe, dodaj ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie (opcjonalnie) możesz dodać sos sojowy i wymieszać. Można powiedzieć, że danie jest gotowe, pozostaje tylko je schłodzić. Włóż go do lodówki na noc, a rano możesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

marchewka to bardzo zdrowy produkt, zwłaszcza w postaci surowej. Świeża marchewka ma niską kaloryczność, jest częścią menu diet fitness i jest uważana za niezbędny produkt odchudzający. Skład tego warzywa zawiera błonnik, który pomaga zmniejszyć tłuszcz i reguluje poziom glukozy we krwi. Ma bogaty jasny kolor dzięki zawartości antocyjanidyn i bioflawonoidów. Potas, który jest częścią marchwi, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ten element jest obecny w dużych ilościach w marchwi. Ale zawarty w nim chlor jest niezbędny do uregulowania równowagi wodno-solnej. Warzywo zawiera również fluor (poprawia pracę tarczycy), selen (pomaga zachować młodość i wzmacnia układ odpornościowy), fosfor i potas (wzmacnia kości i zęby).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy