skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić koreańskie marchewki z przyprawami w domu. Bierzemy produkty, których potrzebujemy.
Krok 2:
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do koreańskich sałatek. Jeśli go nie masz, możesz po prostu pokroić marchewkę w cienkie paski.
Krok 3:
Dodaj sól, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka minut do zaparzenia i namoczenia, również w tym czasie marchewka wypuści sok. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, czerwoną mieloną paprykę i cukier (możesz również dodać mieloną kolendrę do smaku, jeśli chcesz).
Krok 4:
Obierz cebulę i podsmaż na średnim ogniu na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podczas mieszania. Powinien uzyskać bogaty złoty kolor, a następnie wyrzucamy go, pozostawiając tylko olej, w którym był smażony.
Krok 5:
Wlej ten olej na nasze wióry marchewkowe, dodaj ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie (opcjonalnie) możesz dodać sos sojowy i wymieszać. Można powiedzieć, że danie jest gotowe, pozostaje tylko je schłodzić. Włóż go do lodówki na noc, a rano możesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.
Krok 6:
Smacznego!
marchewka to bardzo zdrowy produkt, zwłaszcza w postaci surowej. Świeża marchewka ma niską kaloryczność, jest częścią menu diet fitness i jest uważana za niezbędny produkt odchudzający. Skład tego warzywa zawiera błonnik, który pomaga zmniejszyć tłuszcz i reguluje poziom glukozy we krwi. Ma bogaty jasny kolor dzięki zawartości antocyjanidyn i bioflawonoidów. Potas, który jest częścią marchwi, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ten element jest obecny w dużych ilościach w marchwi. Ale zawarty w nim chlor jest niezbędny do uregulowania równowagi wodno-solnej. Warzywo zawiera również fluor (poprawia pracę tarczycy), selen (pomaga zachować młodość i wzmacnia układ odpornościowy), fosfor i potas (wzmacnia kości i zęby).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g