Gorąca kanapka z jajkiem, majonezem i świeżym ogórkiem

bardzo szybkie gotowanie Składniki są w każdej kuchni. Jeśli chcesz szybko ugotować i obficie nakarmić, przepis jest prosty, poradzi sobie nawet ten, kto nigdy nie gotował) Składniki są najprostsze, są w każdej kuchni Niedroga przekąska
YanutaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 41 % 19 g
węglowodany 48 % 22 g
281 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Smażyć chleb z obu stron na złoty kolor na oleju roślinnym na średnim ogniu. Lepiej nie żałować masła, aby chleb nie wyszedł & quot; suchy & quot;. Bierzemy główkę czosnku i pocieramy chleb . Alternatywnie możesz wziąć suchy czosnek (ale nie będzie tak smaczny).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj chleb majonezem. Ilość majonezu zależy od Twojego gustu. Ktoś bardzo kocha, ktoś mniejszy. Można eksperymentować z sosami)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż jajko (smaczniejsze, jeśli żółtko się rozprzestrzeni), rozłóż na majonezie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na wierzchu kładziemy ogórek, pokrojony bardzo cienko lub dowolną zieleninę, kapustę, sałatkę..... co masz w domu. Nawet biała kapusta bardzo dobrze pasuje do tej kanapki) Posypałam też nasiona chia dla urody (ale jest to opcjonalne).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch kładziemy pozostały kawałek chleba, ale uwielbiam go bez niego. Natomiast mój mąż, wręcz przeciwnie, lubi z dwoma kawałkami. Lepiej jeść od razu, ciepłe i chrupiące) Smacznego )

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak usmażyć jajecznicę: Wlej olej roślinny na patelnię. Powinien się rozgrzać, ale nie zagotować. Ogień jest średni. Ostrożnie włóż jajko, przechyl patelnię w różnych kierunkach i zalej jajko olejem roślinnym z patelni przez około minutę . Jajko jest gotowe .

zwracam uwagę na bardzo łatwy do przygotowania przepis na gorącą kanapkę z bardzo prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni.

to super smaczna i bardzo satysfakcjonująca przekąska, mimo że składniki są najbardziej zwyczajne i, jak się wydaje, już zmęczone i nie będą w stanie nic zaskoczyć. Ale nie było.

od razu powiem, że przepis nie jest dla miłośników zdrowego odżywiania. 

mój mąż uwielbia te kanapki, ciągle prosi go o ich ugotowanie. Co mogę powiedzieć, często je sobie robię. 

ten przepis można wykorzystać, gdy trzeba go bardzo szybko nakarmić, ale nie ma czasu stać przy kuchence. . . 

przypadkowo udało mi się zrobić tę kanapkę z improwizowanych produktów, a teraz jest to ulubiona kanapka mojej rodziny. 

nawet mama, kiedy przyjeżdża z wizytą, prosi o szybkie zrobienie tego dania, mimo że w kuchni jest zarówno pierwsze, jak i drugie.  Ale... niekompletne prawie zawsze smakuje lepiej niż właściwe)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal / 100g

Podobne przepisy