skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Smażyć chleb z obu stron na złoty kolor na oleju roślinnym na średnim ogniu. Lepiej nie żałować masła, aby chleb nie wyszedł & quot; suchy & quot;. Bierzemy główkę czosnku i pocieramy chleb . Alternatywnie możesz wziąć suchy czosnek (ale nie będzie tak smaczny).
Krok 2:
Posmaruj chleb majonezem. Ilość majonezu zależy od Twojego gustu. Ktoś bardzo kocha, ktoś mniejszy. Można eksperymentować z sosami)
Krok 3:
Usmaż jajko (smaczniejsze, jeśli żółtko się rozprzestrzeni), rozłóż na majonezie.
Krok 4:
Na wierzchu kładziemy ogórek, pokrojony bardzo cienko lub dowolną zieleninę, kapustę, sałatkę..... co masz w domu. Nawet biała kapusta bardzo dobrze pasuje do tej kanapki) Posypałam też nasiona chia dla urody (ale jest to opcjonalne).
Krok 5:
Na wierzch kładziemy pozostały kawałek chleba, ale uwielbiam go bez niego. Natomiast mój mąż, wręcz przeciwnie, lubi z dwoma kawałkami. Lepiej jeść od razu, ciepłe i chrupiące) Smacznego )
Krok 6:
Jak usmażyć jajecznicę: Wlej olej roślinny na patelnię. Powinien się rozgrzać, ale nie zagotować. Ogień jest średni. Ostrożnie włóż jajko, przechyl patelnię w różnych kierunkach i zalej jajko olejem roślinnym z patelni przez około minutę . Jajko jest gotowe .
zwracam uwagę na bardzo łatwy do przygotowania przepis na gorącą kanapkę z bardzo prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni.
to super smaczna i bardzo satysfakcjonująca przekąska, mimo że składniki są najbardziej zwyczajne i, jak się wydaje, już zmęczone i nie będą w stanie nic zaskoczyć. Ale nie było.
od razu powiem, że przepis nie jest dla miłośników zdrowego odżywiania.
mój mąż uwielbia te kanapki, ciągle prosi go o ich ugotowanie. Co mogę powiedzieć, często je sobie robię.
ten przepis można wykorzystać, gdy trzeba go bardzo szybko nakarmić, ale nie ma czasu stać przy kuchence. . .
przypadkowo udało mi się zrobić tę kanapkę z improwizowanych produktów, a teraz jest to ulubiona kanapka mojej rodziny.
nawet mama, kiedy przyjeżdża z wizytą, prosi o szybkie zrobienie tego dania, mimo że w kuchni jest zarówno pierwsze, jak i drugie. Ale... niekompletne prawie zawsze smakuje lepiej niż właściwe)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal / 100g