wołowina pieczona z grzybami shiitake i warzywami

pyszny lunch lub kolacja w 20 minut? Łatwe! Jedno z moich ulubionych dań kuchni koreańskiej. Nie pikantne, ale o bogatym smaku. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu i okazuje się niesamowicie smaczny. Spróbuj gotować!
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 41 % 9 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszone shiitake moczyć w ciepłej wodzie przez około 1 godzinę. Grzyby powinny puchnąć i stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę w cienkie talerze, a następnie pokrój w duże kostki. Zwykle używam miąższu uda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w cienkie paski, a następnie pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiażdż ząbek czosnku nożem, a następnie drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź i wyciśnij grzyby. Następnie pokrój grzyby na cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżkę skrobi kukurydzianej do bulionu drobiowego i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli nie ma skrobi kukurydzianej, można użyć skrobi ziemniaczanej. Tym razem nie było pod ręką bulionu z kurczaka, więc użyłam kostki bulionowej. :)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i dodaj jedną łyżkę oleju sezamowego (możesz użyć słonecznika, jeśli nie ma sezamu). Połóż pokrojoną wołowinę na patelni i smaż przez dwie minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj drobno posiekany czosnek do wołowiny i smaż przez około minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj shiitake na patelnię i smaż wszystko również na dużym ogniu przez około dwie do trzech minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż cebulę i marchewkę i smaż, od czasu do czasu mieszając przez dwie do trzech minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos sojowy i wymieszaj. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Uważaj na sól, ponieważ przepis zawiera sos sojowy, a ponadto, jeśli wyhodowałeś bulion z kurczaka z kostki, sól potrzebuje minimalnej ilości lub wcale nie jest potrzebna. Jeśli użyłeś kostki bulionowej do przygotowania bulionu, lepiej dodać sól gdzieś pod koniec gotowania, aby najpierw posmakować potrawy i zdecydować, czy potrzebujesz soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlać bulion z kurczaka zmieszany ze skrobią kukurydzianą, lekko wymieszać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez kolejne pięć do siedmiu minut, aż bulion zgęstnieje. Możesz dłużej trzymać w ogniu, zobacz, jak ci się podoba-im dłużej trzymamy w ogniu, tym mniej bulionu (sosu).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe danie podajemy z gotowanym ryżem.

polecam użycie ryżu jaśminowego lub zwykłego jaśminu. Jest bardzo aromatyczny i idealnie komponuje się z potrawami azjatyckimi.
wystarczy wlać ryż w proporcjach 1: 1 doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do najmniejszego, przykryć i gotować przez 10-15 minut, następnie zdjąć z ognia (nie otwierać pokrywy) i odstawić na 5-10 minut. Nie solić ryżu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy