skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek pokrój naszą połowę cebuli na półpierścienie i namocz w occie rozcieńczonym wodą. Nie walcz z octem. Wystarczy łyżka skoncentrowanego octu na szklankę!
Krok 2:
Sałatę oczyszczamy z górnych (zwiędłych) arkuszy i kroimy w poprzek na paski o szerokości 1 cm.
Krok 3:
Pokrój pomidory na średnie kawałki, aby pomidory były soczyste w środku, a nie woda w sałatce!
Krok 4:
Nasze morskie przysmaki wyglądają wspaniale. Dlaczego zawsze je biorę. Mamy je w oleju, więc wyciskamy trochę, chociaż sosów nie mamy w sałatce z oleju, więc miłośnicy oleju mogą nie wyciskać.
Krok 5:
Sałatka jest przygotowywana partiami. Układamy na talerzu podłoże posiekanej sałatki i zaczynamy układać równomiernie nasze przygotowane produkty, nie zapomnij posolić każdej warstwy. Na koniec spryskaj sokiem z limonki. To będzie nasza stacja benzynowa.
Krok 6:
Ostatnim krokiem (ściśle przed podaniem) jest ułożenie krakersów tak, jak nakazuje Twoja wyobraźnia. Bardzo smaczne będzie również posypać startym serem przed rozłożeniem krakersów. W takim przypadku musisz wziąć twardy i dojrzały ser, pójdzie parmezan.
na początek jak zwykle wybierzemy produkty do naszej pysznej, lekkiej sałatki morskiej. Wolę kupować warzywa na rynku - tam mają znacznie wyraźniejszy smak jako " z dzieciństwa ", a co najważniejsze są zawsze świeże i można targować się ze sprzedawcami o lepszą cenę;) lepiej jest wybierać owoce morza przede wszystkim ze względu na wygląd lub od sprawdzonych producentów, nie rozważaj zamkniętych głuchych puszek, jeśli to możliwe, ponieważ jakość nie jest w nich jasna. Pod tym względem zawsze ufam morzu księżycowemu, widać, że owoce morza są świeże i wybrane. Krakersy zwykle biorę z bagietki, ale wybieram według własnych preferencji. Staraj się wybierać je bez zbędnych aromatów, aby nie zakłócały smaku owoców morza i warzyw! Przepis jest niezwykle prosty, musisz wymieszać wszystkie składniki ze sobą i doprawić, świeżość i jakość wybranych produktów są odpowiedzialne za smak!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g