skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz produkty: Im gęstsze widelce sałaty lodowej, tym będzie bardziej soczyste i chrupiące. Wielu producentów pakuje owoce morza w przezroczyste słoiki, w których widoczny jest produkt. Mam szczęście-wszystkie małże są czyste, bez mchu i brudu, macki kalmarów są duże bez filmów, śluzu itp. Ser mozzarella w solance powinien być bez substytutów tłuszczu mlecznego! Oliwa z oliwek jest tylko z pierwszego tłoczenia i nierafinowana. Chipsy do smaku, ale osobiście polecam chipsy z solą
Krok 2:
Na początek musimy pokroić pomidory koktajlowe na 4 części, a kawałki sera mozzarella na 2 części.
Krok 3:
Oczyszczamy sałatkę z górnych arkuszy i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Jednocześnie zostawiamy duży dobry arkusz do dekoracji.
Krok 4:
Owoce morza w naszym przypadku są już gotowe, co znacznie oszczędza nam czas, więc pozostaje tylko je odkryć. Ponieważ używamy kalmarów i małży w oleju, podczas rozprowadzania staraj się, aby olej z nich był szklany. Dlaczego znowu wybraliśmy morze księżycowe, bo olej w którym pływają nasze & quot; Gady & quot; nie wstaje potem w gardle & quot;bez spłukiwania smakiem & quot; jak u niektórych innych producentów.
Krok 5:
Sałatkę zbierzemy w porcjach. Układamy nasz piękny liść sałaty z jednej strony talerza i na nim (jak na zdjęciu) zaczynamy układać pozostałe składniki warstwami, tworzymy małą poduszkę pasków sałaty, ostrożnie układamy pomidory koktajlowe, ser i nasze owoce morza. Osobiście nie kroję owoców morza, ponieważ uważam, że jeśli je rozdzierasz, okazuje się smaczniejszy i piękniejszy oraz łatwiejszy do dekoracji. Nie zapomnij solić i pieprzyć każdej warstwy (bez fanatyzmu)!
Krok 6:
Po ułożeniu 3 warstw konieczne jest doprawienie powstałej sałatki oliwą z oliwek i posypanie sezamem. Ważne jest, aby nie przesadzić z olejem. To nie jest owsianka, więc olej można łatwo zepsuć. Ponieważ nasze owoce morza były również w oleju, potrzebujemy dosłownie łyżki stołowej. Frytki są pięknie układane z wolnej krawędzi talerza, aby nie zmokły z innych produktów, zachowały chrupkość i bardzo ładnie pasowały do projektu naszego gotowego dania.
Krok 7:
Dla miłośników pikantnych i pikantnych potraw można zastosować chili lub osobno wlać je na czystą krawędź talerza pod frytkami, aby w razie potrzeby można było grać ze smakiem. Chili z kolei bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami naszej sałatki. Ta sałatka jest bogata w witaminy i pierwiastki śladowe, a jednocześnie zawiera wystarczającą ilość białka, aby była dietetyczna, ale jednocześnie pożywna. Smacznego. Zachwyć siebie i swoich bliskich
Lekka, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka "Perła Morza" z owoców morza z frytkami i sałatą lodową nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wybrednych i kapryśnych smakoszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g