Sałatka z kalmarów i małży z frytkami Perła Morza

Łatwa sałatka z owoców morza z frytkami i sałatą lodową! Gotuje się bardzo szybko-około 15 minut, bardzo smaczne, zdrowe, pożywne i niskokaloryczne, cukrzycowe i oczywiście wygląda spektakularnie i świątecznie!
dima-cookAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 26 % 7 g
183 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz produkty: Im gęstsze widelce sałaty lodowej, tym będzie bardziej soczyste i chrupiące. Wielu producentów pakuje owoce morza w przezroczyste słoiki, w których widoczny jest produkt. Mam szczęście-wszystkie małże są czyste, bez mchu i brudu, macki kalmarów są duże bez filmów, śluzu itp. Ser mozzarella w solance powinien być bez substytutów tłuszczu mlecznego! Oliwa z oliwek jest tylko z pierwszego tłoczenia i nierafinowana. Chipsy do smaku, ale osobiście polecam chipsy z solą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek musimy pokroić pomidory koktajlowe na 4 części, a kawałki sera mozzarella na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczamy sałatkę z górnych arkuszy i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Jednocześnie zostawiamy duży dobry arkusz do dekoracji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owoce morza w naszym przypadku są już gotowe, co znacznie oszczędza nam czas, więc pozostaje tylko je odkryć. Ponieważ używamy kalmarów i małży w oleju, podczas rozprowadzania staraj się, aby olej z nich był szklany. Dlaczego znowu wybraliśmy morze księżycowe, bo olej w którym pływają nasze & quot; Gady & quot; nie wstaje potem w gardle & quot;bez spłukiwania smakiem & quot; jak u niektórych innych producentów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sałatkę zbierzemy w porcjach. Układamy nasz piękny liść sałaty z jednej strony talerza i na nim (jak na zdjęciu) zaczynamy układać pozostałe składniki warstwami, tworzymy małą poduszkę pasków sałaty, ostrożnie układamy pomidory koktajlowe, ser i nasze owoce morza. Osobiście nie kroję owoców morza, ponieważ uważam, że jeśli je rozdzierasz, okazuje się smaczniejszy i piękniejszy oraz łatwiejszy do dekoracji. Nie zapomnij solić i pieprzyć każdej warstwy (bez fanatyzmu)!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ułożeniu 3 warstw konieczne jest doprawienie powstałej sałatki oliwą z oliwek i posypanie sezamem. Ważne jest, aby nie przesadzić z olejem. To nie jest owsianka, więc olej można łatwo zepsuć. Ponieważ nasze owoce morza były również w oleju, potrzebujemy dosłownie łyżki stołowej. Frytki są pięknie układane z wolnej krawędzi talerza, aby nie zmokły z innych produktów, zachowały chrupkość i bardzo ładnie pasowały do projektu naszego gotowego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dla miłośników pikantnych i pikantnych potraw można zastosować chili lub osobno wlać je na czystą krawędź talerza pod frytkami, aby w razie potrzeby można było grać ze smakiem. Chili z kolei bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami naszej sałatki. Ta sałatka jest bogata w witaminy i pierwiastki śladowe, a jednocześnie zawiera wystarczającą ilość białka, aby była dietetyczna, ale jednocześnie pożywna. Smacznego. Zachwyć siebie i swoich bliskich

Lekka, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka "Perła Morza" z owoców morza z frytkami i sałatą lodową nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wybrednych i kapryśnych smakoszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy