Zupa krem z dyni z ziemniakami i bazylią

pyszna i bardzo zdrowa zupa z kremem dyniowym. Zupa ma bogaty smak dyni i dobrze zaspokaja głód. Jeśli usuniesz masło i usmażysz tylko na warzywach, możesz zjeść tę zupę na czczo.
Katiusz_kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 43 % 3 g
37 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja Dynia, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki kroimy również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki można zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w średnią kostkę. Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do rozgrzanej patelni, a następnie opuść 50 gramów masła. Robimy to, aby masło się nie paliło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni najpierw włóż czosnek i smaż przez 30 sekund. Po wysłaniu cebuli smażyć do przezroczystości. Smażę wszystko na dużym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Marchewki wkładamy do rondla i smażymy 3 min.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ziemniaki i smaż przez 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatni wyślij dynię na patelnię i smaż przez 5-7 minut. Następnie wlej wodę (bulion) 700 ml.i gotuj przez 20-25 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy naszą zupę w puree.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zamieniamy naszą zupę w puree.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zupa jest gotowa. Wlej go na talerze i udekoruj pestkami dyni. Możesz spróbować i dobrze się bawić. Smacznego.

zupa dyniowa to zdrowe, bogate w witaminy danie.Okazuje się bardzo smaczny i piękny o bogatym smaku dyni i dobrze zaspokaja głód. Taka kremowa zupa może być spożywana na czczo, jeśli usuniesz kremowy i pstny olej ze składników i nie smaż produktów, ale natychmiast wyślij je do gotowania. Do jego przygotowania można użyć dowolnej odmiany dyni. W tym przepisie biorę odmianę "Butternut" lub, jak to się nazywa, gałkę muszkatołową. Ma delikatny aromat, słodki smak. Dzięki temu zupa jest trochę słodka. Dekoruję zupę pestkami dyni, ale możesz po prostu podać z ziołami lub pysznymi grzankami, ze śmietaną lub dodać delikatną śmietanę do zupy. Dynia praktycznie nie zawiera białka i tłuszczu. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który jest dobry dla układu trawiennego. Również witaminy A, E, C, beta-karoten, prekursor witaminy A. a dynia zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy, PP) od 3 do 8% dziennej wartości na 100 g produktu. Dynia jest bogata w mikro i makroelementy: potas, wapń, magnez, kobalt, miedź. Niewielka ilość zawiera fosfor, żelazo, jod, mangan, fluor, cynk.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy