skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli jeszcze nie wiesz, jak smażyć pyszne serniki bez mąki, zapoznaj się z tym przepisem. Wydaje się to niemożliwe, ale to fakt! Bierzemy wszystkie potrzebne produkty zgodnie z listą. Mąka, jak już zrozumiałeś z nazwy tego dania, nie będzie nam potrzebna. Zastąpimy go semoliną.
Krok 2:
Przystępujemy do gotowania serników. Aby to zrobić, włóż cały twaróg do miski, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Jajka wbijamy do głębokiej miski lub wysokiego dzbanka i ubijamy trzepaczką, mikserem lub blenderem zanurzeniowym z odpowiednią dyszą.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj semolinę do mieszanki jajecznej.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Wlej powstałą masę jajeczno-manną do twarogu i stopniowo mieszaj.
Krok 7:
Mamy takie ciasto dla naszych serników bez mąki - konsystencja okazuje się płynna.
Krok 8:
Kładziemy patelnię na dużym ogniu, podgrzewamy, zmniejszamy ogień do średniego i wlewamy tam trochę oleju roślinnego (aby serniki nie były tłuste). Ciasto rozprowadzamy łyżką na rozgrzanym oleju. Tworzymy małe owalne lub okrągłe ciasta mniej więcej tego samego rozmiaru. Smażyć serniki z obu stron przez około 3-5 minut, aż będą złote.
Krok 9:
Usuń gotowe serniki z patelni i usmaż następną partię - jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej oleju i podgrzej. Podawaj gotowe serniki ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, karmelem, dżemem lub dżemem. Smakują lepiej na gorąco.
od dawna czytałem ten przepis kulinarny z jednego magazynu i od tego czasu wolę robić takie serniki. Ponieważ jest niewielu ludzi, którzy kochają i jedzą twarożek-zwłaszcza dzieci, czasami trudno je zmusić do zjedzenia co najmniej 100 gramów twarogu, ale jest tak przydatny! A takie serniki składają się w całości z twarogu, co daje organizmowi duży zastrzyk witamin. Jednocześnie wiele dzieci chętnie zjada trzy cztery serniki na raz i pozostaje zadowolonych. Przygotuj się i Ty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g