serniki bez mąki z twarogu manny z jajkami

doskonałe delikatne serniki podbiją całą rodzinę! Okazują się miękkie i różowe, wyglądają bardzo apetycznie. Nadaje się jako śniadanie lub lekka przekąska. Przygotowują się szybko, odlatują ze stołu jeszcze szybciej!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 16 % 6 g
248 kcal
IG: 14 / 29 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli jeszcze nie wiesz, jak smażyć pyszne serniki bez mąki, zapoznaj się z tym przepisem. Wydaje się to niemożliwe, ale to fakt! Bierzemy wszystkie potrzebne produkty zgodnie z listą. Mąka, jak już zrozumiałeś z nazwy tego dania, nie będzie nam potrzebna. Zastąpimy go semoliną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przystępujemy do gotowania serników. Aby to zrobić, włóż cały twaróg do miski, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka wbijamy do głębokiej miski lub wysokiego dzbanka i ubijamy trzepaczką, mikserem lub blenderem zanurzeniowym z odpowiednią dyszą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj semolinę do mieszanki jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej powstałą masę jajeczno-manną do twarogu i stopniowo mieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mamy takie ciasto dla naszych serników bez mąki - konsystencja okazuje się płynna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy patelnię na dużym ogniu, podgrzewamy, zmniejszamy ogień do średniego i wlewamy tam trochę oleju roślinnego (aby serniki nie były tłuste). Ciasto rozprowadzamy łyżką na rozgrzanym oleju. Tworzymy małe owalne lub okrągłe ciasta mniej więcej tego samego rozmiaru. Smażyć serniki z obu stron przez około 3-5 minut, aż będą złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowe serniki z patelni i usmaż następną partię - jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej oleju i podgrzej. Podawaj gotowe serniki ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, karmelem, dżemem lub dżemem. Smakują lepiej na gorąco.

od dawna czytałem ten przepis kulinarny z jednego magazynu i od tego czasu wolę robić takie serniki. Ponieważ jest niewielu ludzi, którzy kochają i jedzą twarożek-zwłaszcza dzieci, czasami trudno je zmusić do zjedzenia co najmniej 100 gramów twarogu, ale jest tak przydatny! A takie serniki składają się w całości z twarogu, co daje organizmowi duży zastrzyk witamin. Jednocześnie wiele dzieci chętnie zjada trzy cztery serniki na raz i pozostaje zadowolonych. Przygotuj się i Ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy