Sałatka z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

proste danie z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Dość szybki przepis na przygotowanie świątecznej sałatki z tuńczykiem w puszce, jajkiem kurzym i ogórkiem z pomidorami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 22 % 5 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować sałatkę z tuńczykiem i świeżymi warzywami w liściach sałaty na świąteczny stół, który z pewnością spodoba się wielu wspaniałym smakom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do szybkiego przygotowania świątecznego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sos do sosu, weź małą miskę i wlej do niej dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, rozłóż jeden ząbek czosnku startego na drobnej tarce, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki i pozwól ugotowanemu dressingowi trochę czasu na zaparzenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż liście sałaty na talerzu, a następnie ułóż drugą równomierną warstwę bliżej środka talerza około stu osiemdziesięciu gramów tuńczyka w puszkach w kawałkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź drobną tarkę i wetrzyj sto gramów miękkiego sera rosijskiego na talerz, a następnie białko jednego ugotowanego jaja kurzego i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż starty ser z białkiem jaja na talerzu na kawałkach tuńczyka i rozprowadź równomiernie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jeden świeży ogórek w cienkie plasterki i zawiń w nie pomidory koktajlowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż zawinięte w plastry pomidory koktajlowe na środku talerza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż wąskie z krótkimi plasterkami i udekoruj nimi sałatkę, a następnie ułóż pomidory koktajlowe pokrojone na pół wzdłuż krawędzi talerza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obficie polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem dressingowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp gotowaną sałatkę gotowanym żółtkiem jednego jaja kurzego, które zetrzyj na drobnej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przepis na szybką świąteczną sałatkę z delikatnym i soczystym tuńczykiem w puszce, jajkiem kurzym i ogórkiem z pomidorami w liściach sałaty! Pamiętaj, aby zrobić oryginalną sałatkę na bazie tuńczyka i warzyw z sosem sojowym i sokiem z cytryny na świątecznym stole według naszego przepisu i będziesz mile zaskoczony wspaniałymi smakami tego dania! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy