SOS Tsachton
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Rozłóż śmietanę w głębokim pojemniku. Umyj kolendrę, pokrój, Dodaj do śmietany.
Krok 3:
Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę (lub trzy na drobnej tarce).
Krok 4:
Orzechy włoskie (umyte i wysuszone) mielone (w blenderze, młynku do kawy, tłuczku itp.)
Krok 5:
Wymieszaj, dodaj orzechy włoskie i ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj bardzo drobno posiekany kawałek czerwonej ostrej papryki (3 cm) i dosłownie na czubku łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Mieszać.
Krok 7:
Oto nasz wspaniały sos Tsakhton jest gotowy. Wlej go do sosu.
Krok 8:
Można go podawać z mięsem, makaronem, gołąbkami, nadziewaną papryką, dolmą itp. smacznego!
w idealnej wersji zamiast kwaśnej śmietany wskazane jest użycie jogurtu naturalnego lub matsoni. Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni - smak się pogorszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g