Sos Tsachton

jednocześnie delikatny i pikantny sos osetyjski. SOS Tsachton jest idealny nie tylko do mięsa. Podawaj z nim makaron i odkryj nowe aspekty smaku codziennego Dania.
LisekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 23 % 6 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż śmietanę w głębokim pojemniku. Umyj kolendrę, pokrój, Dodaj do śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę (lub trzy na drobnej tarce).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie (umyte i wysuszone) mielone (w blenderze, młynku do kawy, tłuczku itp.)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj, dodaj orzechy włoskie i ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj bardzo drobno posiekany kawałek czerwonej ostrej papryki (3 cm) i dosłownie na czubku łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto nasz wspaniały sos Tsakhton jest gotowy. Wlej go do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można go podawać z mięsem, makaronem, gołąbkami, nadziewaną papryką, dolmą itp. smacznego!

w idealnej wersji zamiast kwaśnej śmietany wskazane jest użycie jogurtu naturalnego lub matsoni. Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni - smak się pogorszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy