skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw drobno posiekaj ogórki, a następnie drobno posiekaj rzodkiewkę i opłucz i posiekaj zieloną cebulę. Wrzuć je razem do dużej miski. Dodaj oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
do tej sałatki najlepiej użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. A sól do produktów kuchni włoskiej najlepiej nadaje się do morza.
teraz zajmijmy się sardynkami. Najpierw oczyść rybę i wypatrosz. Następnie musisz przeciąć każdą sardynkę wzdłuż na pół. Posolić i zwinąć każdą połowę w rolkę, tak aby skóra ryby była na zewnątrz.
wlej wodę do rondla, a gdy się zagotuje, umieść durszlak na wierzchu. Oczywiście nie musisz tego robić, jeśli jest parowiec. Wkładamy bułki sardynkowe do durszlaka lub parowca i gotujemy na parze przez około 5 minut.
gdy sardynki będą gotowe, możemy je ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki warzywnej.
teraz sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek z gotowanymi sardynkami jest gotowa do podania. Ponadto warto zauważyć, że ta sałatka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sardynka gotowana - 178 kcal/100g
- Sardynka świeża - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g