Sałatka z gotowaną rybą, ogórkami, rzodkiewką

Oryginalna, orzeźwiająca sałatka o pikantnym smaku sardynek! Przedstawiam wam bardzo ciekawy przepis kulinarny na sałatkę. Sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek z gotowanymi sardynkami powinna zainteresować wielu, ponieważ jest to bardzo zdrowe i smaczne jedzenie.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 20 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
167 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki: rzodkiewkiogurekzielona cebula, masło sardynka sól

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krojenie rzodkiewki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj zieloną cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.dodaj olej, sól

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sardynki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie

najpierw drobno posiekaj ogórki, a następnie drobno posiekaj rzodkiewkę i opłucz i posiekaj zieloną cebulę. Wrzuć je razem do dużej miski. Dodaj oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
do tej sałatki najlepiej użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. A sól do produktów kuchni włoskiej najlepiej nadaje się do morza.
teraz zajmijmy się sardynkami. Najpierw oczyść rybę i wypatrosz. Następnie musisz przeciąć każdą sardynkę wzdłuż na pół. Posolić i zwinąć każdą połowę w rolkę, tak aby skóra ryby była na zewnątrz.
wlej wodę do rondla, a gdy się zagotuje, umieść durszlak na wierzchu. Oczywiście nie musisz tego robić, jeśli jest parowiec. Wkładamy bułki sardynkowe do durszlaka lub parowca i gotujemy na parze przez około 5 minut.
gdy sardynki będą gotowe, możemy je ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki warzywnej.
teraz sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek z gotowanymi sardynkami jest gotowa do podania. Ponadto warto zauważyć, że ta sałatka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sardynka gotowana - 178   kcal/100g
  • Sardynka świeża - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy