skład / składniki
metoda gotowania
czas gotowania: 1 godzina.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
zetrzyj zmiękczone masło lub posiekaj nożem lub rozgnieć rękami.
dodaj mąkę i pocierając rękami, zrób okruchy.
stopniowo całe masło miesza się z mąką, tworząc duże grudki.
na tym etapie ubij żółtko i szybko zagnieść ciasto (ważne jest, aby zrobić to szybko, aby masło się nie stopiło).
ciasto powinno być niejednorodne, więc ugniatanie nie powinno zająć więcej niż 5 minut.
teraz, odrywając trochę od kulki ciasta, "przyklej" całą formę. Boki powinny mieć co najmniej 3 cm wysokości.
wyjmij formę z ciastem do lodówki, co najmniej – na 20 minut.
następnie wyjmij i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
przygotowanie nadzienia.
wlej śmietanę do rondla, dodaj połamaną czekoladę i masło. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż czekolada i masło się stopią. Wyjmij z pieca.
w osobnej misce ubij trochę jajka. Najważniejsze jest po prostu zmieszanie żółtka i białka.
teraz wlej mieszaninę jajek do czekolady. Ciągle mieszaj szpatułką, aby jajka się nie zwijały.
wlać gotowe nadzienie na gotowe i lekko schłodzone ciasto bazowe i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 5-10 minut, w tym samym 200C. środek gotowego tarta powinien być lekko niedogotowany.
Tarte całkowicie ostudzić – w chłodnym miejscu-przez 30 minut. Podczas serwowania posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g