Proste ciasto czekoladowe ze śmietaną

lubisz ciasta czekoladowe? Następnie wypróbuj ten przepis!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 42 % 25 g
węglowodany 47 % 28 g
390 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

czas gotowania: 1 godzina.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
zetrzyj zmiękczone masło lub posiekaj nożem lub rozgnieć rękami.
dodaj mąkę i pocierając rękami, zrób okruchy.
stopniowo całe masło miesza się z mąką, tworząc duże grudki.
na tym etapie ubij żółtko i szybko zagnieść ciasto (ważne jest, aby zrobić to szybko, aby masło się nie stopiło).
ciasto powinno być niejednorodne, więc ugniatanie nie powinno zająć więcej niż 5 minut.
teraz, odrywając trochę od kulki ciasta, "przyklej" całą formę. Boki powinny mieć co najmniej 3 cm wysokości.
wyjmij formę z ciastem do lodówki, co najmniej – na 20 minut.

następnie wyjmij i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
przygotowanie nadzienia.

wlej śmietanę do rondla, dodaj połamaną czekoladę i masło. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż czekolada i masło się stopią. Wyjmij z pieca.
w osobnej misce ubij trochę jajka. Najważniejsze jest po prostu zmieszanie żółtka i białka.
teraz wlej mieszaninę jajek do czekolady. Ciągle mieszaj szpatułką, aby jajka się nie zwijały.
wlać gotowe nadzienie na gotowe i lekko schłodzone ciasto bazowe i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 5-10 minut, w tym samym 200C. środek gotowego tarta powinien być lekko niedogotowany.
Tarte całkowicie ostudzić – w chłodnym miejscu-przez 30 minut. Podczas serwowania posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy