skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć pieczarki z pomidorami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Umyj pieczarki, osusz, odetnij zwiotczałe końcówki na nogach. Duże i średnie grzyby pokroić w średnie plastry, małe pieczarki można pokroić na pół, a bardzo małe - pozostawić w całości.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Pomidory różowe lub śliwkowe są idealne - są słodkie i pachnące.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w półpierścienie. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą, a jeszcze lepiej szalotką.
Krok 5:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół, takich jak koperek, kolendra lub natychmiastowa mieszanka.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, 1 minutę.
Krok 8:
Dodaj grzyby na patelnię. Smaż, mieszając, przez około 5-7 minut, aż z grzybów wyparuje nadmiar wilgoci.
Krok 9:
Dodaj plastry pomidora do pieczarek. Sól, pieprz i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 10:
Na koniec posyp zawartość patelni posiekanymi ziołami i wymieszaj. Pieczone pieczarki z pomidorami, cebulą i czosnkiem przełożyć na talerze i podawać na gorąco. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g