pieczarki z pomidorami smażone na patelni

Uniwersalna podstawa do szybkiej i łatwej kolacji! Pieczone pieczarki z pomidorami, czerwoną cebulą i czosnkiem są doskonałym dodatkiem do wielu dań głównych i dodatków. Najlepiej podawać je na ciepło lub na ciepło. A jeśli dodasz mozzarellę w mini-kulkach, otrzymasz pyszną i satysfakcjonującą sałatkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć pieczarki z pomidorami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki, osusz, odetnij zwiotczałe końcówki na nogach. Duże i średnie grzyby pokroić w średnie plastry, małe pieczarki można pokroić na pół, a bardzo małe - pozostawić w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Pomidory różowe lub śliwkowe są idealne - są słodkie i pachnące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w półpierścienie. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą, a jeszcze lepiej szalotką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół, takich jak koperek, kolendra lub natychmiastowa mieszanka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj grzyby na patelnię. Smaż, mieszając, przez około 5-7 minut, aż z grzybów wyparuje nadmiar wilgoci.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj plastry pomidora do pieczarek. Sól, pieprz i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec posyp zawartość patelni posiekanymi ziołami i wymieszaj. Pieczone pieczarki z pomidorami, cebulą i czosnkiem przełożyć na talerze i podawać na gorąco. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy