skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować hodowlę na dzikich drożdżach, potrzebujesz wysokiej jakości ziaren pszenicy najwyższej jakości z dobrym marginesem trwałości.
Krok 2:
Opłucz pszenicę pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął i przenieś ziarna do szerokiej miski-miski lub tacy.
Krok 3:
W małym rondelku połącz wodę i cukier do brodzenia. W ogniu doprowadź syrop do całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie ostudź do 30 stopni.
Krok 4:
Napełnij pszenicę ciepłym syropem, aby wszystkie ziarna były równomiernie pokryte płynem.
Krok 5:
Przykryj pojemnik serwetką lub gazą, aby zacier mógł "oddychać" i odłóż go w ciepłe miejsce na około trzy do pięciu dni, każdy będzie inny. To zależy od jakości ziaren. W tym czasie dzikie drożdże obudzą się i zintensyfikują swoją pracę. W tym czasie hodowla musi być mieszana co najmniej raz dziennie, aby się nie pogorszyła.
Krok 6:
Trzeciego dnia, gdy na powierzchni pszenicy pojawi się piana, hodowla jest gotowa i możesz zacząć przygotowywać główny zacier.
Krok 7:
Do butelki fermentacyjnej wlej całą fermentację pszenicy, dodaj pozostały cukier i wodę. Zainstaluj uszczelkę wodną (lub rękawicę medyczną z małym otworem w palcu) na butelce i pozostaw w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego na 10-12 dni. Nawiasem mówiąc, niektóre modele bimbrów zapewniają przygotowanie zacieru bezpośrednio w zbiorniku. Ale w tym celu musisz mieć pewność, że taka funkcja Twojego urządzenia jest zapewniona przez producenta.
Krok 8:
Fermentacja na dzikich drożdżach nie jest tak aktywna jak na drożdżach piekarskich, więc nie należy oczekiwać żadnego szybkiego procesu i aktywnego tworzenia piany. Okresowo mieszaj-wstrząśnij zacier i spróbuj go przez około 10-12 dni. Kiedy słodycz zniknie, a zacier stanie się gorzki, możesz zacząć filtrować.
Krok 9:
Zacier jest filtrowany przez kilka warstw gęstej gazy lub przez specjalny filtr, aby pozbyć się wszystkich niepotrzebnych zanieczyszczeń. Zacier jest żółtawo-kremowy z charakterystycznym zapachem fermentacji.
Krok 10:
Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją i wlej przefiltrowany zacier do zbiornika. Umieść bimber na średnim ogniu. Do ogrzewania używam kuchenki elektrycznej.
Krok 11:
Gdy temperatura w systemie osiągnie sześćdziesiąt stopni, konieczne jest podłączenie zimnej wody z kranu do urządzenia, aby schłodzić przyszły destylat.
Krok 12:
Ponieważ destylacja bimbru nastąpi bardzo szybko - w temperaturze około 75 stopni. Bimber zacznie płynąć cienkim strumieniem do pojemnika zbiorczego. Tak zwane & quot; głowy & quot; - pierwsze 50-60 ml. destylatu, są wyjątkowo toksyczne dla organizmu człowieka i nie nadają się do spożycia. Tę ilość bimbru wystarczy wylać.
Krok 13:
Upewnij się, że temperatura nie wzrośnie powyżej znaku 80-85 stopni. W takim przypadku natychmiast zmniejsz ciepło, aby zapobiec pęknięciu bimbru. Ogólnie rzecz biorąc, Maksymalna temperatura podgrzewania zbiornika bimbru może się różnić. Instrukcja-nasze wszystko! Destylację bimbru należy zakończyć w temperaturze 37-35 stopni.
pożądane jest, aby destylacja gotowego zacieru była podwójna. W ten sposób zwiększymy smak i "czystość" bimbru.
gotowy bimber należy doprowadzić przefiltrowaną wodą do pożądanej mocy i wytrzymać kolejne trzy tygodnie w ciemnym miejscu do dojrzewania.
przypomnę, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g