bimber pszenny bez drożdży w domu

Naturalny bimber o Smaku skórki chleba. Napój bez grama drożdży z zewnątrz! Zacier do tego przepisu jest przygotowywany wyłącznie na dzikich drożdżach żyjących na ziarnach pszenicy. W rezultacie bimber ma przyjemny smak chleba, jak kwas chlebowy. Jest bardziej wieloaspektowy niż bimber na drożdżach.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
77 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować hodowlę na dzikich drożdżach, potrzebujesz wysokiej jakości ziaren pszenicy najwyższej jakości z dobrym marginesem trwałości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pszenicę pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął i przenieś ziarna do szerokiej miski-miski lub tacy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym rondelku połącz wodę i cukier do brodzenia. W ogniu doprowadź syrop do całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie ostudź do 30 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij pszenicę ciepłym syropem, aby wszystkie ziarna były równomiernie pokryte płynem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj pojemnik serwetką lub gazą, aby zacier mógł "oddychać" i odłóż go w ciepłe miejsce na około trzy do pięciu dni, każdy będzie inny. To zależy od jakości ziaren. W tym czasie dzikie drożdże obudzą się i zintensyfikują swoją pracę. W tym czasie hodowla musi być mieszana co najmniej raz dziennie, aby się nie pogorszyła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzeciego dnia, gdy na powierzchni pszenicy pojawi się piana, hodowla jest gotowa i możesz zacząć przygotowywać główny zacier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do butelki fermentacyjnej wlej całą fermentację pszenicy, dodaj pozostały cukier i wodę. Zainstaluj uszczelkę wodną (lub rękawicę medyczną z małym otworem w palcu) na butelce i pozostaw w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego na 10-12 dni. Nawiasem mówiąc, niektóre modele bimbrów zapewniają przygotowanie zacieru bezpośrednio w zbiorniku. Ale w tym celu musisz mieć pewność, że taka funkcja Twojego urządzenia jest zapewniona przez producenta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Fermentacja na dzikich drożdżach nie jest tak aktywna jak na drożdżach piekarskich, więc nie należy oczekiwać żadnego szybkiego procesu i aktywnego tworzenia piany. Okresowo mieszaj-wstrząśnij zacier i spróbuj go przez około 10-12 dni. Kiedy słodycz zniknie, a zacier stanie się gorzki, możesz zacząć filtrować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacier jest filtrowany przez kilka warstw gęstej gazy lub przez specjalny filtr, aby pozbyć się wszystkich niepotrzebnych zanieczyszczeń. Zacier jest żółtawo-kremowy z charakterystycznym zapachem fermentacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją i wlej przefiltrowany zacier do zbiornika. Umieść bimber na średnim ogniu. Do ogrzewania używam kuchenki elektrycznej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy temperatura w systemie osiągnie sześćdziesiąt stopni, konieczne jest podłączenie zimnej wody z kranu do urządzenia, aby schłodzić przyszły destylat.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponieważ destylacja bimbru nastąpi bardzo szybko - w temperaturze około 75 stopni. Bimber zacznie płynąć cienkim strumieniem do pojemnika zbiorczego. Tak zwane & quot; głowy & quot; - pierwsze 50-60 ml. destylatu, są wyjątkowo toksyczne dla organizmu człowieka i nie nadają się do spożycia. Tę ilość bimbru wystarczy wylać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Upewnij się, że temperatura nie wzrośnie powyżej znaku 80-85 stopni. W takim przypadku natychmiast zmniejsz ciepło, aby zapobiec pęknięciu bimbru. Ogólnie rzecz biorąc, Maksymalna temperatura podgrzewania zbiornika bimbru może się różnić. Instrukcja-nasze wszystko! Destylację bimbru należy zakończyć w temperaturze 37-35 stopni.

pożądane jest, aby destylacja gotowego zacieru była podwójna. W ten sposób zwiększymy smak i "czystość" bimbru.

gotowy bimber należy doprowadzić przefiltrowaną wodą do pożądanej mocy i wytrzymać kolejne trzy tygodnie w ciemnym miejscu do dojrzewania.

przypomnę, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy