banany w czekoladzie

pyszny i zdrowy deser-Popsicle bananowe! Aby go przygotować, potrzebujesz minimum składników, jest przygotowywany w ciągu kilku minut, a przyniesie wiele korzyści i przyjemności! Przygotuj banany w czekoladzie z dziećmi-pokochają robienie tak niezwykłego" lodów & quot;!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 8-14 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 66 % 27 g
215 kcal
IG: 19 / 52 / 30

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić banany w czekoladzie? Przygotuj produkty do przygotowania potrawy. Wziąłem ciemną czekoladę, ale zrobi to każdy-zarówno gorzki, jak i mleczny. Weź czekoladę wysokiej jakości, smak całego dania zależy od jej smaku. Jedna płytka (a teraz są to głównie 90 gramów) wystarczyła na dwa duże banany, ale pozostało trochę lukru. Nie można dodawać mleka ani śmietany, z nimi czekolada okaże się bardziej płynna, łatwiej będzie ją nakładać na banana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany i pokrój na mniej więcej identyczne kawałki. Mam duże owoce, pokroiłem na trzy części. Jeśli banany są małe, wystarczą dwa kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nakłuj kawałki bananów na drewniane patyczki. Mogą to być patyczki do lodów, szaszłyki do kanapek lub drewniane szaszłyki. Pamiętaj jednak, że banan jest dość ciężkim owocem, a zbyt cienkie patyczki mogą nie wytrzymać jego ciężaru i pęknąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy na małe kawałki. Wziąłem orzechy laskowe, ale ogólnie wszystko będzie działać - orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz trochę upiec orzechy na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść czekoladę. Aby to zrobić, weź miskę i włóż do niej czekoladę, połamaną na kawałki. Wlej mleko. Zagotuj wodę w rondlu. Umieść miskę czekolady na garnku z wrzącą wodą. Nazywa się to kąpielą wodną. Weź pod uwagę, że garnek i miska powinny mieć odpowiedni rozmiar, a poziom wody powinien znajdować się poniżej dna miski. W kąpieli wodnej czekolada rozpuści się szybko i prawidłowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czekolada, od ciepła pary wrzącej wody w garnku, wkrótce zacznie się topić. Za pomocą szpatułki wymieszaj z mlekiem, aż będzie gładka - w ten sposób uzyskuje się polewę czekoladową. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka. Usuń gotowy lukier z wanny i lekko ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź banana na patyku i posmaruj go lukrem czekoladowym ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp bananem pokrytym czekoladą, orzechami lub posypką do ciasta według uznania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Glazurowany banan delikatnie odwróć patyczkiem i przymocuj do czegoś, aż wyschnie. Wziąłem miskę z podwójnego kotła. Możesz wbić różdżkę w coś miękkiego. Jeśli patyczki są długie, po prostu włóż banany do szklanki. Gdy lukier wyschnie, przenieś banany na talerz i włóż do lodówki. Tam czekolada stwardnieje, a banany będą wygodniejsze do jedzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

bardzo smaczny deser! Lekka słodycz bananów rozjaśniła gorzką nutę czekolady. Miękki rdzeń i chrupiący lukier. Bardzo nam się podobało!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy