skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, potrzebujesz mastyksu, kremu i kolorowych barwników spożywczych. Użyłem płynnego barwnika, ale możesz też wziąć suchy. Ciasto składa się z ciastek biszkoptowych, które należy upiec z wyprzedzeniem. Odetnij górną część ciasta biszkoptowego. Aby to zrobić, lepiej jest użyć długiego noża, który będzie swobodnie sięgał od krawędzi do krawędzi ciasta, aby uzyskać równe cięcie. Na spodzie obrysuj owal twarzy wykałaczką.
Krok 2:
Wytnij biszkopt ostrym nożem wzdłuż wyznaczonego konturu.
Krok 3:
Odwróć i ułóż podstawę biszkoptu na stojaku na ciasto. Wytnij górną powierzchnię biszkoptu w kółko.
Krok 4:
Odpowiednie kremy do mastyksu to masło, karmel, mleko skondensowane lub ganache czekoladowy. Nie zaleca się stosowania śmietany, ponieważ mastyk będzie unosił się z wilgoci i nie będzie w stanie utrzymać swojego kształtu. Dodaj niebieski barwnik do kremu i wymieszaj. Posmaruj ciasto.
Krok 5:
Zrób kremowy wzrost w kierunku środka ciasta. Dobrze wygładź, aby powierzchnia była gładka. Do impregnacji ciasto z kremem można umieścić w lodówce na kilka godzin lub lepiej na noc. Aby deser wyglądał schludnie, przed nałożeniem mastyksu należy ponownie sprawdzić równość, ponieważ mastyk nie może ukryć szorstkości.
Krok 6:
Rozłóż masę na posypanej cukrem pudrem powierzchni roboczej (dobrze jest użyć maty silikonowej). Ugniataj, aż mastyk przestanie przyklejać się do rąk. Dzięki ciepłu dłoni stanie się elastyczna i posłuszna. Rozwałkuj cienki biały mastyk w cienki naleśnik (przybliżona grubość 3-4 mm).
Krok 7:
Zwiń zwiniętą warstwę na wałku do ciasta i przenieś na ciasto, wygładź. Przytnij nadmiar krawędzi. Jeśli na powierzchni pojawią się bąbelki, po prostu podnieś krawędź formacji mastyksu i ponownie ostrożnie ją ułóż.
Krok 8:
Dobrze wygładź i wygładź. Po wyrównaniu góry i przejściu na boki nie wracaj do ponownego wygładzania góry, ponieważ mastyk się rozciągnie.
Krok 9:
Wykałaczką nałóż wgłębienia w miejscu przyszłej sieci i oczu.
Krok 10:
Weź czysty zwykły pędzel gwaszowy o odpowiedniej grubości. Za jego pomocą pomaluj całą twarz czerwonym barwnikiem spożywczym, z wyjątkiem oczu.
Krok 11:
Oczy zakreśl czarnym barwnikiem. Pamiętaj, aby pozostawić farbę do wyschnięcia.
Krok 12:
Wykałaczką w miejscach wgłębienia nałóż czarny barwnik na pajęczynę.
Krok 13:
Z niebieskiego mastyksu rozwałkuj wałek (o grubości 1,5-2 mm) i wykonaj obrzeże u podstawy ciasta. Nałóż wytłoczony wzór na wałek.
Krok 14:
Pozwól farbie wyschnąć. Dzieło sztuki kulinarnej jest gotowe! Podawaj do stołu i zachwycaj domowników, zwłaszcza dzieci!
jak samodzielnie przygotować mastyk z pianki? Będziesz potrzebował 100 g pianki, 250 g cukru pudru i szczypty kwasu cytrynowego. Przenieś pianki do pojemnika, dodaj kwas cytrynowy rozcieńczony w łyżce wody. Rozpuść w kuchence mikrofalowej. Następnie dodaj cukier puder kawałek po kawałku, wyrabiając gładkie i plastyczne ciasto. Zbierz go w kulkę, posyp cukrem pudrem, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po pół godzinie możesz rozpocząć toczenie. Ważne jest, aby używać wysokiej jakości cukru pudru bez ziaren, w przeciwnym razie warstwa mastyksu pęknie.
opcje przygotowania ciasta na biszkopt można zobaczyć w tym miejscu i tutaj
aby ciasto pięknie błyszczało, posmaruj powierzchnię wódką i pozostaw na 20 minut. W tym czasie alkohol zniknie, a produkt nabierze spektakularnego połysku.
jeśli używasz suchych barwników, rozpuść je zgodnie z Instrukcją w wódce, wtedy powierzchnia będzie błyszcząca lub w wodzie, wtedy ciasto nabierze matowego wyglądu. Nie ma potrzeby wstępnego rozpuszczania płynnych, żelowych barwników.
farbę można nakładać zwykłym pędzlem gwaszowym, sprayem, strzykawką do ciasta. Ilość barwnika będzie zależeć od nasycenia koloru, który chcesz osiągnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g
- Krem maślany - 315 kcal/100g