ciasto wielkanocne bez masła chude

ciasto smakuje tak samo jak zwykłe, ale jednocześnie niskokaloryczne. odpowiedni dla wegetarian Poświęcony wszystkim miłośnikom chudego i wegetarianom...
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 84 % 46 g
243 kcal
IG: 2 / 36 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

zmiel Banana w tłuczonym tłuczku lub blenderze.

dodaj sok, wodę, olej roślinny. Wyrabiać.

Dodaj fruktozę, a następnie szczyptę soli, rodzynki i proszek do pieczenia ciasta.

dodaj przesianą mąkę.

zagnieść lepkie ciasto. Wypełnij formy ciastem o około¾.
piec przez około 45 minut w 180 stopniach C.

wyjmij gotowe chude ciasta z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmij je z form.

przygotowanie glazury. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki, włóż do łaźni wodnej i gotuj przez 7-10 minut, aż zgęstnieje. Powstałą przezroczystą glazurą smarujemy chude ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Fruktoza - 400   kcal/100g

Podobne przepisy