Koktajl Krwawa Mary w domu

bardzo niezwykłe dla tych, którzy próbują koktajlu po raz pierwszy! Koktajl Bloody Mary to nie tylko wódka zmieszana z sokiem pomidorowym. Jest to jasny koktajl chłodzący (z powodu lodu) i jednocześnie rozgrzewający (z powodu wódki), podczas gdy do pewnego stopnia ostry i może być przydatny (gałązka selera).
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj lód z wyprzedzeniem, wlewając przefiltrowaną wodę do specjalnej formy do zamrażania lodu. Włóż formę z wodą do zamrażarki, przygotowując w ten sposób lód. Teraz weź szklankę, wlej do niej wódkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie do szklanki dodaj sól, czarny pieprz, trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż kostki lodu do szklanki. Pomimo faktu, że przygotowując większość koktajli z wódką, najpierw dodaje się lód do szklanki, a później pozostałe składniki koktajlu, a następnie przygotowując "Krwawą Mary" doświadczeni barmani najpierw mieszają wódkę z pieprzem, solą i sokiem z cytryny, a dopiero potem wkładają lód do szklanki, ponieważ składniki lepiej się mieszają, poprawiając smak koktajlu. Tak zrobimy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj sos Tabasco i sos Worcesters. Z tych sosów można zrezygnować i nie dodawać, ale nie jest to pożądane,ponieważ nadają koktajlowi specjalne smaki. Na przykład sos Worcester ma słodko-kwaśny smak, a Tabasco ma pikantny, ostry smak, ponieważ jest to sos, w którym podstawą jest pieprz, ocet i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimny sok pomidorowy. I ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim akcentem będzie dekoracja koktajlu. Weź gałązkę selera i włóż ją do szklanki koktajlu, włóż również słomkę do szklanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koktajl jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciesz się koktajlem, pij go małymi łykami przez słomkę, ponieważ ten napój należy do grupy longdrinków i nie zapomnij ugryźć selera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas serwowania możesz podawać oliwki, ogórki kiszone, pomidory. Możesz także położyć je na szpikulcu i ozdobić nimi koktajl.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Koktajl można również ozdobić świeżym plasterkiem ogórka.

dlaczego tak nazywa się koktajl Bloody Mary?

Wersja I

według legendy koktajl ten został nazwany na cześć pierwszej angielskiej królowej i zagorzałej katoliczki Marii I Tudor (1516-1558). Za brutalne masakry protestantów otrzymała przydomek Krwawa Mary (Bloody Mary). To jedyna królowa w historii Anglii, która nie ma ani jednego pomnika.

Wersja II

pisarz Ernest Hemingway był pijakiem i chciał zostawić w pamięci fanów imię swojej czwartej żony Mary, która wywołała skandale, gdy Hemingway wrócił do domu pijany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy