ciasto wielkanocne na Wielkanoc

ugotuj raz, a ten przepis stanie się Twoim ulubionym. Ciasto wielkanocne jest szczególnie dobre z herbatą, ja i moja rodzina uwielbiamy to.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 43 % 29 g
węglowodany 48 % 32 g
387 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
zetrzyj czarną czekoladę ręczną tarką. Wlej śmietanę do rondla / małej patelni. Posyp je cukrem i podgrzej na małym ogniu, mieszając łyżką. Poczekaj, aż cukier zniknie w śmietanie i usuń je z pieca. Następnie czekolada trafia do jeszcze ciepłej śmietany i mieszamy ją, aż w końcu połączy się ze śmietaną. Ostatnim akcentem naszego przygotowania jest masło. Wymieszaj z zawartością patelni i pozostaw w lodówce.

zasiej mąkę przez sito, stojąc nad szeroką miską. Posypujemy go proszkiem do pieczenia i sodą i solą dla firmy. Zmiękczone masło przygotowane do ciasta łączy się z cukrem, ubijając masę mikserem, aż uzyska kremową konsystencję. Nie wyłączaj miksera i dodawaj jajka do oleju, kawałek po kawałku. Dodajemy również mąkę z mlekiem, porcjami, bez pośpiechu. Powstałe ciasto dzieli się na trzy części.

nasmaruj okrągłą blachę do pieczenia, przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż jedną trzecią ciasta na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podstawa ciasta potrzebuje kilku minut, aby się ochłodzić. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy. Powtórz historię z dwiema pozostałymi częściami testu. W rezultacie mamy trzy dobre ciasta.

posmaruj dwa ciasta nadzieniem czekoladowym. Łączymy i kładziemy trzecie ciasto na wierzchu. Powierzchnię ciasta smarujemy kremem serowym.

jak uzyskać kremowy ser śmietankowy ubity mikserem zmieszanym ze szklanką cukru i masła. Śmietanę wlewa się do sera, podzielonego na trzy porcje, po czym krem na powierzchnię ciasta stygnie przez godzinę w lodówce.

karmelizuj cukier podczas smażenia na patelni. Polewamy karmelem kremową powierzchnię ciasta i posypujemy kawałkami owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal / 100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy