ciasto wielkanocne na Wielkanoc
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zetrzyj czarną czekoladę ręczną tarką. Wlej śmietanę do rondla / małej patelni. Posyp je cukrem i podgrzej na małym ogniu, mieszając łyżką. Poczekaj, aż cukier zniknie w śmietanie i usuń je z pieca. Następnie czekolada trafia do jeszcze ciepłej śmietany i mieszamy ją, aż w końcu połączy się ze śmietaną. Ostatnim akcentem naszego przygotowania jest masło. Wymieszaj z zawartością patelni i pozostaw w lodówce.
zasiej mąkę przez sito, stojąc nad szeroką miską. Posypujemy go proszkiem do pieczenia i sodą i solą dla firmy. Zmiękczone masło przygotowane do ciasta łączy się z cukrem, ubijając masę mikserem, aż uzyska kremową konsystencję. Nie wyłączaj miksera i dodawaj jajka do oleju, kawałek po kawałku. Dodajemy również mąkę z mlekiem, porcjami, bez pośpiechu. Powstałe ciasto dzieli się na trzy części.
nasmaruj okrągłą blachę do pieczenia, przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż jedną trzecią ciasta na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podstawa ciasta potrzebuje kilku minut, aby się ochłodzić. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy. Powtórz historię z dwiema pozostałymi częściami testu. W rezultacie mamy trzy dobre ciasta.
posmaruj dwa ciasta nadzieniem czekoladowym. Łączymy i kładziemy trzecie ciasto na wierzchu. Powierzchnię ciasta smarujemy kremem serowym.
jak uzyskać kremowy ser śmietankowy ubity mikserem zmieszanym ze szklanką cukru i masła. Śmietanę wlewa się do sera, podzielonego na trzy porcje, po czym krem na powierzchnię ciasta stygnie przez godzinę w lodówce.
karmelizuj cukier podczas smażenia na patelni. Polewamy karmelem kremową powierzchnię ciasta i posypujemy kawałkami owoców.
zasiej mąkę przez sito, stojąc nad szeroką miską. Posypujemy go proszkiem do pieczenia i sodą i solą dla firmy. Zmiękczone masło przygotowane do ciasta łączy się z cukrem, ubijając masę mikserem, aż uzyska kremową konsystencję. Nie wyłączaj miksera i dodawaj jajka do oleju, kawałek po kawałku. Dodajemy również mąkę z mlekiem, porcjami, bez pośpiechu. Powstałe ciasto dzieli się na trzy części.
nasmaruj okrągłą blachę do pieczenia, przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż jedną trzecią ciasta na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podstawa ciasta potrzebuje kilku minut, aby się ochłodzić. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy. Powtórz historię z dwiema pozostałymi częściami testu. W rezultacie mamy trzy dobre ciasta.
posmaruj dwa ciasta nadzieniem czekoladowym. Łączymy i kładziemy trzecie ciasto na wierzchu. Powierzchnię ciasta smarujemy kremem serowym.
jak uzyskać kremowy ser śmietankowy ubity mikserem zmieszanym ze szklanką cukru i masła. Śmietanę wlewa się do sera, podzielonego na trzy porcje, po czym krem na powierzchnię ciasta stygnie przez godzinę w lodówce.
karmelizuj cukier podczas smażenia na patelni. Polewamy karmelem kremową powierzchnię ciasta i posypujemy kawałkami owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
