skład / składniki
metoda gotowania
więc przepis:
weź słodkie wybrane rodzynki, posortuj je w razie potrzeby i spłucz.
teraz przygotuj syrop cukrowy: wymieszaj cukier z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
następnie obrane i umyte rodzynki przenosimy do 5-litrowego słoika i napełniamy syropem cukrowym.
pozwól rodzynkom w syropie parzyć przez dwa tygodnie. W takim przypadku codziennie mieszaninę należy mieszać.
po dwóch tygodniach, gdy rodzynki puchną, wlej płyn do innego pojemnika i ugniataj rodzynki pozostałe w słoiku. Gdy rodzynki zostaną rozgniecione, Dodaj do nich ponownie spuszczony płyn, w razie potrzeby dodaj tyle wody, aby znalazła się na krawędzi słoika.
podczas fermentacji woda ze słoika wyparuje. Dlatego musisz okresowo uzupełniać wodę do krawędzi. Czekamy na pełną fermentację! (To około 1 miesiąca).
gdy wino jest całkowicie sfermentowane, wlej płyn do butelek i wyrzuć pozostałe ciasto.
lepiej, jeśli potem wino stoi przez 2-3 miesiące. Jak wiesz, im dłużej wino stoi, tym smaczniejsze.
wspaniałe domowe wino z rodzynek jest gotowe!
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g