domowe wino rodzynkowe

brak świeżych winogron? Nie ma znaczenia! Rodzynki są idealne do domowego wina! Łatwy przepis i świetny wynik! Wino rodzynkowe wykonane własnymi rękami jest z pewnością znacznie smaczniejsze niż zakupione. Chcę wam opowiedzieć mój rodzinny przepis, który dostałem od mojego dziadka. Pamiętaj, aby zadowolić swoich bliskich na wakacje tym pięknym domowym winem z rodzynek!
TanyushaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 27 g
114 kcal
IG: 0 / 74 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

więc przepis:
weź słodkie wybrane rodzynki, posortuj je w razie potrzeby i spłucz.
teraz przygotuj syrop cukrowy: wymieszaj cukier z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
następnie obrane i umyte rodzynki przenosimy do 5-litrowego słoika i napełniamy syropem cukrowym.
pozwól rodzynkom w syropie parzyć przez dwa tygodnie. W takim przypadku codziennie mieszaninę należy mieszać.
po dwóch tygodniach, gdy rodzynki puchną, wlej płyn do innego pojemnika i ugniataj rodzynki pozostałe w słoiku. Gdy rodzynki zostaną rozgniecione, Dodaj do nich ponownie spuszczony płyn, w razie potrzeby dodaj tyle wody, aby znalazła się na krawędzi słoika.
podczas fermentacji woda ze słoika wyparuje. Dlatego musisz okresowo uzupełniać wodę do krawędzi. Czekamy na pełną fermentację! (To około 1 miesiąca).
gdy wino jest całkowicie sfermentowane, wlej płyn do butelek i wyrzuć pozostałe ciasto.
lepiej, jeśli potem wino stoi przez 2-3 miesiące. Jak wiesz, im dłużej wino stoi, tym smaczniejsze.
wspaniałe domowe wino z rodzynek jest gotowe!
miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy