Koktajl Sambuca w domu

Oryginalny, aromatyczny, pikantny niezwykły smak! Koktajl Sambuca w domu nie jest nawet przepisem na przygotowanie napoju alkoholowego, ale sposobem jego spożycia, z odpowiednimi szklankami i podpaleniem likieru. Potrzebujesz tylko likieru o tej samej nazwie.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 43 % 13 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl Sambuca w domu? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował samego likieru Sambuca, ziarna kawy są używane jako przekąska. Weź również zwykłą szklankę z grubego szkła i kieliszek do koniaku. Przygotuj też słomkę koktajlową, papierową serwetkę i zapałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw umieść przed sobą szklankę, z której następnie wypijesz koktajl, połóż serwetkę obok siebie, a na niej rurkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odmierz potrzebną ilość likieru Sambuca za pomocą miarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej Likier do kieliszka koniaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, przechylając szklankę, obróć ją nieco w różnych kierunkach, aby Sambuca rozlała się po bokach szklanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zapal zapałkę i bardzo ostrożnie podpal opary alkoholu w szklance. Trzymaj płonącą szklankę w dłoniach przez 10-20 sekund i płynnie wlej jej zawartość do szklanki przed sobą, aby płomień nie zgasł.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powoli podnieś rękę z kieliszkiem od szklanki do góry, jakby wydłużając ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po kilku sekundach zgaś płomień, przykrywając szklankę kieliszkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zdejmij szklankę i przykryj nią rurkę leżącą wcześniej na serwetce. Jest to konieczne, aby pod szklanką pozostały pary Sambuca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A potem salwą wypij koktajl, nie wydychaj i wciągaj powietrze przez słomkę. Zjedz Sambuca z ziarnami kawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

Sambuca (włoski: Sambuca) Sambuca) to włoski (a także Hiszpański) likier o smaku anyżu. Zwykle jest to klarowna słodka ciecz o specyficznym aromacie i zawartości alkoholu 38-42 %. Jednocześnie istnieją ciemne, a nawet czerwone odmiany Sambuca. Napój jest wytwarzany z alkoholu pszennego, cukru, zwykłego anyżu, anyżu gwiazdkowatego, ekstraktu z jagód lub kwiatów czarnego bzu. Niektóre odmiany dodają pikantne zioła.

Sambuca jest spożywany jako część koktajli. Na przykład "ognisty" - kilka warstw napojów alkoholowych wlewa się do wysokiej, równej szklanki w kolejności rosnącej siły, a mianowicie: każdy lekki Likier, szampan, Sambuca, wódka, absynt. Napój jest podpalany i pijany przez słomkę. W razie potrzeby popijaj sokiem z cytryny.
Likier Sambuca jest popularnym składnikiem warstwowych shotów, takich jak" guz mózgu","Hiroszima".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy