skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl Sambuca w domu? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował samego likieru Sambuca, ziarna kawy są używane jako przekąska. Weź również zwykłą szklankę z grubego szkła i kieliszek do koniaku. Przygotuj też słomkę koktajlową, papierową serwetkę i zapałki.
Krok 2:
Najpierw umieść przed sobą szklankę, z której następnie wypijesz koktajl, połóż serwetkę obok siebie, a na niej rurkę.
Krok 3:
Odmierz potrzebną ilość likieru Sambuca za pomocą miarki.
Krok 4:
Wlej Likier do kieliszka koniaku.
Krok 5:
Następnie, przechylając szklankę, obróć ją nieco w różnych kierunkach, aby Sambuca rozlała się po bokach szklanki.
Krok 6:
Następnie zapal zapałkę i bardzo ostrożnie podpal opary alkoholu w szklance. Trzymaj płonącą szklankę w dłoniach przez 10-20 sekund i płynnie wlej jej zawartość do szklanki przed sobą, aby płomień nie zgasł.
Krok 7:
Powoli podnieś rękę z kieliszkiem od szklanki do góry, jakby wydłużając ogień.
Krok 8:
Krok 9:
Po kilku sekundach zgaś płomień, przykrywając szklankę kieliszkiem.
Krok 10:
Krok 11:
Następnie zdejmij szklankę i przykryj nią rurkę leżącą wcześniej na serwetce. Jest to konieczne, aby pod szklanką pozostały pary Sambuca.
Krok 12:
Krok 13:
A potem salwą wypij koktajl, nie wydychaj i wciągaj powietrze przez słomkę. Zjedz Sambuca z ziarnami kawy.
Krok 14:
Sambuca (włoski: Sambuca) Sambuca) to włoski (a także Hiszpański) likier o smaku anyżu. Zwykle jest to klarowna słodka ciecz o specyficznym aromacie i zawartości alkoholu 38-42 %. Jednocześnie istnieją ciemne, a nawet czerwone odmiany Sambuca. Napój jest wytwarzany z alkoholu pszennego, cukru, zwykłego anyżu, anyżu gwiazdkowatego, ekstraktu z jagód lub kwiatów czarnego bzu. Niektóre odmiany dodają pikantne zioła.
Sambuca jest spożywany jako część koktajli. Na przykład "ognisty" - kilka warstw napojów alkoholowych wlewa się do wysokiej, równej szklanki w kolejności rosnącej siły, a mianowicie: każdy lekki Likier, szampan, Sambuca, wódka, absynt. Napój jest podpalany i pijany przez słomkę. W razie potrzeby popijaj sokiem z cytryny.
Likier Sambuca jest popularnym składnikiem warstwowych shotów, takich jak" guz mózgu","Hiroszima".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g