lukier mleczny na ciasto

minimum składników, a świetny lukier jest gotowy! Cóż, żart na nastrój o mleku. "Jaką ilość mleka daje twoja krowa?"- "20 litrów dziennie" - " a co robisz z tym mlekiem?"- "Cóż, zostawiamy sobie 10 litrów, a pozostałe 15 sprzedajemy na rynku". Ile razy kolejny przepis kulinarny spotkał cię z frazą: "lukier mleczny na ciasto jest przygotowywany jak zwykle"? I jak to jest - "jak zwykle", być może nie wszyscy wiedzą. To właśnie dla tych, którzy jeszcze nie nauczyli się gotować polewy mlecznej – ulubionej dekoracji na ciasta wielkanocne, bułki i ciasta (kuchnia rosyjska jest na ogół pełna ciastek, które można ozdobić polewą mleczną), a ten artykuł jest przygotowany.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 41 % 33 g
węglowodany 58 % 46 g
468 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając, dodaj cukier puder, a następnie mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rezultacie powinna powstać taka jednorodna biała, gęsta masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokryj wierzch ciast lub bułek gotowym lukrem. Pozostaw glazurę do stwardnienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy