skład / składniki
metoda gotowania
masło topi się na małym ogniu w rondlu lub rondlu z grubym dnem. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, dodaj sól, która z powodzeniem podkreśla smak. Wymieszaj mąkę ze stopionym masłem. Oddziel białka od żółtek i odłóż na chwilę. Mieszamy żółtka z cukrem, dodajemy do ciasta, mieszamy szpatułką do uzyskania gładkości.
szafran mielimy w moździerzu, zalewamy łyżką wody. Dajemy około 30 minut na zaparzenie i ujawnienie smaku. Suszone owoce moczymy we wrzącej wodzie, co pozwoli im trochę puchnąć i oczyścić z roztworów konserwujących. Dodaj do ciasta, nie zapominając o uprzednim pokrojeniu na małe kawałki. Wlej lekko podgrzane mleko, szafran i wymieszaj.
ubij białka na stabilne szczyty, w razie potrzeby możesz dodać trochę cukru. Aby przyspieszyć wynik, lepiej wcześniej schłodzić białka, trzepaczki i naczynia do ubijania. Dodaj pianę do ciasta, delikatnie wymieszaj, bez gwałtownych ruchów, starając się zachować maksymalną ilość pęcherzyków powietrza w środku.
nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Jeśli używane są jednorazowe formy papierowe, ten element można wykluczyć. Ciasto bardzo dobrze rośnie, więc wypełniamy formę o 1/3 i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Czas musi być dodatkowo kontrolowany, może się różnić w zależności od możliwości piekarnika.
do glazury bierzemy sok z cytryny, dodajemy trochę wody i mieszamy z cukrem pudrem, aż płynna śmietana będzie gładka. W razie potrzeby sok można zastąpić sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym. Schłodzone ciasto polewamy glazurą, a gdy stwardnieje, dekorujemy według własnego gustu.
ciesz się pysznym i pachnącym ciastem wielkanocnym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g