ciasta bez drożdży na Wielkanoc

zdrowsza opcja świątecznych wypieków! Ciasta bez drożdży na Wielkanoc są godną alternatywą dla tradycyjnych przepisów. Ich przygotowanie zajmuje kilka razy mniej czasu, a ciasto ma bogaty smak i pyszny aromat. Zestaw przypraw i ulubionych suszonych owoców położy akcenty, a klasyczna Dekoracja stworzy świąteczny nastrój.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 62 % 39 g
328 kcal
IG: 5 / 8 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

masło topi się na małym ogniu w rondlu lub rondlu z grubym dnem. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, dodaj sól, która z powodzeniem podkreśla smak. Wymieszaj mąkę ze stopionym masłem. Oddziel białka od żółtek i odłóż na chwilę. Mieszamy żółtka z cukrem, dodajemy do ciasta, mieszamy szpatułką do uzyskania gładkości.

szafran mielimy w moździerzu, zalewamy łyżką wody. Dajemy około 30 minut na zaparzenie i ujawnienie smaku. Suszone owoce moczymy we wrzącej wodzie, co pozwoli im trochę puchnąć i oczyścić z roztworów konserwujących. Dodaj do ciasta, nie zapominając o uprzednim pokrojeniu na małe kawałki. Wlej lekko podgrzane mleko, szafran i wymieszaj.

ubij białka na stabilne szczyty, w razie potrzeby możesz dodać trochę cukru. Aby przyspieszyć wynik, lepiej wcześniej schłodzić białka, trzepaczki i naczynia do ubijania. Dodaj pianę do ciasta, delikatnie wymieszaj, bez gwałtownych ruchów, starając się zachować maksymalną ilość pęcherzyków powietrza w środku.

nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Jeśli używane są jednorazowe formy papierowe, ten element można wykluczyć. Ciasto bardzo dobrze rośnie, więc wypełniamy formę o 1/3 i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Czas musi być dodatkowo kontrolowany, może się różnić w zależności od możliwości piekarnika.

do glazury bierzemy sok z cytryny, dodajemy trochę wody i mieszamy z cukrem pudrem, aż płynna śmietana będzie gładka. W razie potrzeby sok można zastąpić sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym. Schłodzone ciasto polewamy glazurą, a gdy stwardnieje, dekorujemy według własnego gustu.

ciesz się pysznym i pachnącym ciastem wielkanocnym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy