skład / składniki
metoda gotowania
Uwaga: Chmielony ekstrakt słodowy jest sprzedawany w opakowaniach o różnej wadze w zależności od producenta (gwarantowana jakość u producentów Coopers, Muntons, Mangrove Jacks jest nieco gorsza niż jego kubek, bardzo zły koncentrat brzeczki piwnej z Interkwas (wymaga 2x650g i drożdży ale 1 saszetka 11g na przykład us-04)) waga waha się od 1,5-2,5 kg.jest to zestaw przeznaczony do produkcji piwa 23L i składający się z chmielonego ekstraktu i drożdży niezbędnych do fermentacji. Jeśli masz chmielony ekstrakt bez drożdży w zestawie, musisz je kupić osobno.
więc:
1. Wszystko, co wejdzie w kontakt z piwem, jest dezynfekowane 6% roztworem nadtlenku wodoru. Przetwarzaj, rozpylając na powierzchnię z butelki z rozpylaczem lub wlewając niewielką ilość i potrząsając, aby zwilżyć całą powierzchnię. Po przetworzeniu ekspozycja wynosi około 20 minut, nie myj, a jedynie pozwól, aby roztwór spłynął. Nadtlenek rozkłada się bez zmiany smaku napoju
2. Pojemnik z koncentratem słodowym jest podgrzewany do 50-60 ° C (łatwiejszy do wylania), a zawartość wlewa się do fermentora, w którym wygodnie jest użyć 32-litrowego pojemnika z kranem (można go kupić w sklepie wraz z ekstraktem).
3. Wlać 10-15 litrów wody do fermentora
4. 1 kg glukozy (cukru)rozcieńcza się w 1 litrze wody i gotuje przez 5-10 minut.
5. Objętość zawartości doprowadza się wodą do 23 litrów. temperatura powinna wynosić 20-22 ° C
6. Drożdże równomiernie rozsypują się po powierzchni
7. Fermentor jest zamknięty pokrywką, ale luźno. Następnie połączenie z Pokrywą jest owinięte kilkoma warstwami folii stretch. Możesz użyć uszczelnienia wodnego.
8. Umieść fermentor w zaciemnionym miejscu o temperaturze 18-22 ° C. Jeśli jest areometr AON1 1000-1060, to po 10 dniach możesz rozpocząć pomiary zmiany gęstości. Próbkę pobiera się z kranu, a następnie należy ją zdezynfekować, umieszczając w dziobku watę nasączoną alkoholem. Gdy gęstość przestanie spadać w ciągu 3 dni, piwo można spuścić.
9. Ostrożnie syfon lub za pomocą kranu spuszcza piwo z osadu drożdżowego do zdezynfekowanego pojemnika. Dodaj przegotowany roztwór glukozy 5-10 minut (200 glukozy 350 wody) w ilości 8-10 g/l przyszłego piwa, wyciągnij 20-30 minut i wlej do sterylnych butelek, pozostawiając trochę wolnego miejsca. Korek jest skręcony przez ściśnięcie butelki i usunięcie powietrza.
10. Trzymaj butelki w zaciemnionym miejscu w temperaturze 18-22 ° C, aż staną się twarde.
11. Umieścić w zimnym miejscu 5-8 S do dojrzewania przez 10-20 dni
12 próbują. Im dłużej (miesiąc lub dwa) piwo dojrzewa, tym lepiej będzie smakować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g