skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czekoladowe fondue w domu? Przygotuj jedzenie. Aby zrobić fondue, weź tylko wysokiej jakości czekoladę, bez dodatków, to ona jest podstawą smaku. Możesz wziąć wszystkie odmiany-mleczne, gorzkie, białe. Gorzka czekolada prawie nie jest słodka, jest amatorem. Dla dzieci lepiej wziąć mleko. Możesz wziąć dowolną śmietanę, im bardziej tłuste, tym delikatniejsze danie, ale zawartość kalorii znacznie wzrasta.
Krok 2:
Owoce są odpowiednie dla absolutnie każdego, bardziej lubimy kwaśne-kiwi, pomarańcze, mandarynki, nektarynki, uzyskuje się zrównoważony smak. Winogrona są bardzo dobre, weź tylko odmiany bez pestek. W sezonie truskawkowym zrób z nim fondue — to ulubione jagody w czekoladzie. Dobre są również wiśnie i czereśnie. Dokładnie umyj owoce, osusz i pokrój na małe kawałki. Na tym etapie możesz skropić je sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
Krok 3:
Wlej śmietanę do odpowiedniego naczynia, umieść na małym ogniu, poczekaj na pierwsze bąbelki i wyłącz.
Krok 4:
Połamać czekoladę i włożyć do rozgrzanej śmietany. Możesz dodać kroplę soli do smaku. Sól w deserach jest wzmacniaczem smaku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Złóż fondue. Zwykle świeca zapala się od dołu, nad nią pojemnik z wodą, powyżej pojemnik na czekoladę. Jego zasada polega na tym, że ze względu na ciągłe podgrzewanie parą czekolada nie ma czasu na zestalenie.
Krok 7:
Wlej rozpuszczoną czekoladę do górnej miski.
Krok 8:
Możesz podać fondue na stole. Gdy czekolada się skończy, wlej ją z chochli. Smacznego!
istnieją przepisy na fondue z suszonymi owocami. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko, co można pokroić i zanurzyć w czekoladzie, jest odpowiednie-ciasteczka, pianki, herbatniki. Często podaje się fondue na stole dla dzieci, każde dziecko wybierze smakołyk według własnego gustu. Z dodatków do czekolady można dodać kawę lub alkohol, ale to już dla dorosłej firmy.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g