skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku koktajlu wszystkie składniki i sam kieliszek należy schłodzić przed podaniem. Martini używane suche, białe. Jeśli chcesz jak James Bond, wybierz włoski wermut.
Krok 2:
Do podania służy szklanka Martinka, schłodzona lodem lub umieszczona w lodówce.
Krok 3:
Szklanka do mieszania również schłodzić napełniając kostkami lodu.
Krok 4:
Zamień lód w szklance na świeży, wlej 15 ml Martini. Użyłam włoskiego wermutu Bianco. Następnie przez 8 sekund intensywnie mieszaj zawartość szklanki tylną stroną łyżki. Lód musi być nasycony aromatem Martini.
Krok 5:
Natychmiast wlej zimną wódkę.
Krok 6:
I ponownie mieszaj przez 8-10 sekund.
Krok 7:
Schładzający lód z Martina Schowaj z powrotem do pojemnika na lód.
Krok 8:
Przenieś koktajl przez sitko / sitko barowe/do schłodzonej szklanki. Przed podaniem udekoruj koktajl dwiema oliwkami na wykałaczce lub szpikulcu barowym.
Krok 9:
Klasyczna porcja polega na umieszczeniu jednej oliwki w koktajlu. W wariantach użyj kilku kropli ze skórki dla aromatu i samej skórki cytryny na krawędzi szklanki. Napój jest wystarczająco mocny 35&039; - 37&039;. Ponieważ mocno schłodzone płyny nie mieszają się dobrze ze sobą, koktajl jest jak mieszanka "kawałków" z różnych składników przepisu. Konieczne jest picie go małymi, powolnymi łykami-wtedy za każdym razem smak będzie inny.
koktajl zyskał oczywiście dużą sławę i popularność dzięki filmowi.
ale po raz pierwszy pojawił się w USA w latach 50-tych XX wieku. Nazwisko autora przepisu pozostało nieznane. Wcześniej Martini mieszano z dżinem, ale ze względu na specyficzny smak piołunu z jałowcem połączenie nie odniosło sukcesu. Zastąpienie ginu wódką dało niesamowity efekt-koktajl stał się ulubieńcem wielu Amerykanów.
teraz "Vodkatini" znajduje się na mapie koktajli renomowanych barów i innych lokali gastronomicznych na całym świecie.
istnieją różne odmiany tego koktajlu: z sokiem pomarańczowym, grejpfrutem, z morsem żurawinowym, różowym Martini. W skład wchodzą schweps, Sprite, Likiery..
przekąska jest wybierana na podstawie wielu parametrów: samego koktajlu, rodzaju dodanych do niego składników i oczywiście Twojego osobistego gustu.
przekąska Vodkatini: oliwki, cytryna, owoce, jagody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Martini - 145 kcal/100g