Martini z wódką koktajl Jamesa Bonda

Klasyczna Vodkatini-miesza się, ale nie wstrząsa. Według słynnego zdania Jamesa Bonda. W przeciwieństwie do wersji kinowej, w której pobierane są równe proporcje, wódka dominuje w prawdziwym przepisie, a wermut daje tylko cień. Napój jest oczywiście czysto męski, mocny. Istnieją również lżejsze opcje z sokiem
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku koktajlu wszystkie składniki i sam kieliszek należy schłodzić przed podaniem. Martini używane suche, białe. Jeśli chcesz jak James Bond, wybierz włoski wermut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do podania służy szklanka Martinka, schłodzona lodem lub umieszczona w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szklanka do mieszania również schłodzić napełniając kostkami lodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamień lód w szklance na świeży, wlej 15 ml Martini. Użyłam włoskiego wermutu Bianco. Następnie przez 8 sekund intensywnie mieszaj zawartość szklanki tylną stroną łyżki. Lód musi być nasycony aromatem Martini.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast wlej zimną wódkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ponownie mieszaj przez 8-10 sekund.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schładzający lód z Martina Schowaj z powrotem do pojemnika na lód.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś koktajl przez sitko / sitko barowe/do schłodzonej szklanki. Przed podaniem udekoruj koktajl dwiema oliwkami na wykałaczce lub szpikulcu barowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Klasyczna porcja polega na umieszczeniu jednej oliwki w koktajlu. W wariantach użyj kilku kropli ze skórki dla aromatu i samej skórki cytryny na krawędzi szklanki. Napój jest wystarczająco mocny 35&039; - 37&039;. Ponieważ mocno schłodzone płyny nie mieszają się dobrze ze sobą, koktajl jest jak mieszanka "kawałków" z różnych składników przepisu. Konieczne jest picie go małymi, powolnymi łykami-wtedy za każdym razem smak będzie inny.

koktajl zyskał oczywiście dużą sławę i popularność dzięki filmowi.

ale po raz pierwszy pojawił się w USA w latach 50-tych XX wieku. Nazwisko autora przepisu pozostało nieznane. Wcześniej Martini mieszano z dżinem, ale ze względu na specyficzny smak piołunu z jałowcem połączenie nie odniosło sukcesu. Zastąpienie ginu wódką dało niesamowity efekt-koktajl stał się ulubieńcem wielu Amerykanów.

teraz "Vodkatini" znajduje się na mapie koktajli renomowanych barów i innych lokali gastronomicznych na całym świecie.

istnieją różne odmiany tego koktajlu: z sokiem pomarańczowym, grejpfrutem, z morsem żurawinowym, różowym Martini. W skład wchodzą schweps, Sprite, Likiery..

przekąska jest wybierana na podstawie wielu parametrów: samego koktajlu, rodzaju dodanych do niego składników i oczywiście Twojego osobistego gustu.

przekąska Vodkatini: oliwki, cytryna, owoce, jagody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Martini - 145   kcal/100g

Podobne przepisy