domowe wino z wiciokrzewu
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
nawet początkujący winiarze mogą zrobić wino z wiciokrzewu zgodnie z tym przepisem.
Sortuj wiciokrzew i dokładnie spłucz.
następnie należy go zmielić. Można to zrobić zarówno za pomocą blendera, jak i maszynki do mięsa.
powstałą masę zasypiamy 100 gramami cukru i umieszczamy w emaliowanym pojemniku na 3 dni w ciepłym miejscu.
przecier jagodowy należy wycisnąć natychmiast po rozpoczęciu procesu fermentacji.
powstały sok wlewa się do butelki lub słoika .
wyciśnięte jagody zalewamy wodą i ponownie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu.
ponownie wyciśnij powstały sok i wymieszaj go z pierwszym sokiem.
dodaj cukier w ilości 0,2 kg na litr soku.
po wymieszaniu soku z cukrem zamknij pojemnik migawką wody i pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu.
gdy proces fermentacji spadnie, ponownie wlej cukier w ilości 0,2 kg na litr soku i pozostaw.
po zakończeniu procesu fermentacji wino butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
wino jest w końcu gotowe, gdy całkowicie się rozjaśni.
Sortuj wiciokrzew i dokładnie spłucz.
następnie należy go zmielić. Można to zrobić zarówno za pomocą blendera, jak i maszynki do mięsa.
powstałą masę zasypiamy 100 gramami cukru i umieszczamy w emaliowanym pojemniku na 3 dni w ciepłym miejscu.
przecier jagodowy należy wycisnąć natychmiast po rozpoczęciu procesu fermentacji.
powstały sok wlewa się do butelki lub słoika .
wyciśnięte jagody zalewamy wodą i ponownie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu.
ponownie wyciśnij powstały sok i wymieszaj go z pierwszym sokiem.
dodaj cukier w ilości 0,2 kg na litr soku.
po wymieszaniu soku z cukrem zamknij pojemnik migawką wody i pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu.
gdy proces fermentacji spadnie, ponownie wlej cukier w ilości 0,2 kg na litr soku i pozostaw.
po zakończeniu procesu fermentacji wino butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
wino jest w końcu gotowe, gdy całkowicie się rozjaśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g