domowe wino z wiciokrzewu

domowe wino z wiciokrzewu zachwyci Cię przyjemnym i delikatnym smakiem). Łatwość przygotowania Inną ciekawą opcją domowego napoju jest wino z wiciokrzewu.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 36 D 30 min
nawet początkujący winiarze mogą zrobić wino z wiciokrzewu zgodnie z tym przepisem.
Sortuj wiciokrzew i dokładnie spłucz.
następnie należy go zmielić. Można to zrobić zarówno za pomocą blendera, jak i maszynki do mięsa.
powstałą masę zasypiamy 100 gramami cukru i umieszczamy w emaliowanym pojemniku na 3 dni w ciepłym miejscu.
przecier jagodowy należy wycisnąć natychmiast po rozpoczęciu procesu fermentacji.
powstały sok wlewa się do butelki lub słoika .
wyciśnięte jagody zalewamy wodą i ponownie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu.
ponownie wyciśnij powstały sok i wymieszaj go z pierwszym sokiem.
dodaj cukier w ilości 0,2 kg na litr soku.
po wymieszaniu soku z cukrem zamknij pojemnik migawką wody i pozostaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu.
gdy proces fermentacji spadnie, ponownie wlej cukier w ilości 0,2 kg na litr soku i pozostaw.
po zakończeniu procesu fermentacji wino butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
wino jest w końcu gotowe, gdy całkowicie się rozjaśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy