nalewka imbirowa na wódce

Nalewka z wódki i korzenia imbiru jest prosta w przygotowaniu i pyszna do picia! Nalewka jest aromatyczna, o ciepłym, bogatym smaku i jest przygotowywana dość szybko na tego rodzaju napoje-nie dłużej niż dwa tygodnie. Możesz podawać na świątecznym stole jako niezależny napój lub stosować jako część koktajli, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 d

1. Umyj imbir, osusz ręcznikami papierowymi.
2. Nie musisz obierać imbiru - po prostu pokrój go na cienkie płytki (o grubości 5-7 mm).
3. Złożyć pokrojony imbir do słoika.
4. Wlej wódkę do słoika, szczelnie zamknij pokrywką i umieść w ciemnym miejscu. Temperatura pokojowa. Raz na kilka dni dobrze potrząśnij słoikiem.
5. Po 5 dniach spróbuj nalewki. Powinien mieć wyraźny aromat. Jeśli wydaje ci się, że napój nie jest wystarczająco naparowany, zostaw go pod pokrywką. Średnio nalewka wytrzymuje 7-12 dni.
6. Gdy nalewka będzie gotowa, przecedź ją przez gazę złożoną z kilku warstw, którą należy przykryć drobnym sitem.
7. Przecedzoną nalewkę wlej do butelki, przechowuj w chłodzie.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy