pieczony bakłażan z czosnkiem i majonezem

niezwykła porcja sprawi, że to danie stanie się centrum uwagi gości! W przeddzień świąt noworocznych zaczynam publikować ciekawe przepisy, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Najważniejsze w tym przepisie jest podawanie w postaci całego warzywa. Dzięki czemu przystawka wygląda spektakularnie-prawdziwa dekoracja świątecznego stołu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 35 % 7 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażony bakłażan z czosnkiem i majonezem? Przygotuj składniki wymienione w przepisie. Jak wybrać bakłażana do tego dania? Owoce powinny być średniej wielkości z błyszczącą ciemną skórką. Nie bierz brązowych, pomarszczonych, miękkich i uszkodzonych warzyw. Upewnij się, że łodyga jest na swoim miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, osusz, usuń łodygę. Pokrój w plasterki (o grubości około 0,7-2 cm), starając się zachować oryginalny kształt warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż bakłażany na talerzu, Posol i pozostaw na 10-15 minut. Aby uniknąć goryczy w smaku, posolić warzywa, pozostawić na 30 minut. Spuść powstały płyn i osusz każdy plasterek bakłażana serwetką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek, przepuść go przez prasę. W pojemniku połącz majonez z ziołami prowansalskimi, mielonym pieprzem i czosnkiem. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, zastąp go kwaśną śmietaną (o dowolnej zawartości tłuszczu) lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sos, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż bakłażany. Smaż je z obu stron (około 2-4 minut) na średnim ogniu, aż się zarumienią. W razie potrzeby wlej olej na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż smażony bakłażan na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Rozłóż w tej samej kolejności, w jakiej zostały ułożone podczas krojenia. Pozwól im trochę ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj każdy okrąg bakłażana sosem majonezowo-czosnkowym (około 1-2 łyżki stołowe) i połóż na naczyniu, odtwarzając całe warzywo. Konieczne jest kontrolowanie, aby koła nie mieszały się ze sobą i nie powalały prawidłowej sekwencji, w wyniku czego gotowe danie zachowało stabilność.

przystawkę z bakłażan można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpierw przykryj naczynie umytymi i suszonymi liśćmi sałaty. Na wierzch ułóż krążki bakłażana. Możesz ozdobić je cienkimi pierścieniami czerwonej cebuli, gałązkami kręconej pietruszki lub koperku, ułożyć plasterki pomidora obok pięknego wentylatora. Same bakłażany można posypać ziarnami granatu.

możesz łatwiej zaprojektować danie w postaci dwuwarstwowych lub trójwarstwowych wieżyczek.

przed smażeniem warzywa można panierować w mące, dzięki czemu tworzą złotą, apetyczną skórkę.

skład przypraw można zmienić według własnego uznania. Na przykład dodaj chmiel suneli (około 1 herbaty. l.), mielona czerwona papryka (0,5 łyżeczki. l.), pokruszone ziarna kolendry(1-2 łyżeczki. l.).

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy