domowe wino morwy

Spróbuj niezwykłego domowego wina. Łatwość przygotowania Bardzo ciekawy przepis na domowe wino z morwy.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
65 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

jak zrobić domowe wino z morwy? Przepis na domowe wino z morwy jest dość prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy na temat produkcji wina.
nawet nieprzygotowana osoba jest w stanie zrobić takie wino.
aby zrobić domowe wino, potrzebujemy dojrzałych jagód morwy. Zaleca się zbieranie morwy przy suchej pogodzie, ponieważ w tym czasie ich kolor jest najbardziej nasycony.
jagody nie muszą być myte, po prostu zostaw je w dowolnym pojemniku na jeden dzień, a następnie wyciśnij z nich cały sok.
do soku z jagód dodaj cukier i cynamon w ilości 150 gramów cukru i 5 gramów cynamonu na każdy litr wyciśniętego soku z morwy.
pozostaw mieszaninę do fermentacji przez tydzień, a następnie przefiltruj sok.
wlej cały sok do przygotowanego pojemnika i dodaj mocne białe wino w ilości 1 litra białego wina na 10 litrów naszego wina.
Utrzymaj powstałą mieszaninę przez co najmniej dwa tygodnie.
następnie przefiltruj i butelkuj wino.
opcjonalnie możesz dodać więcej cukru.
przechowuj domowe wino z morwy w zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy