wino brzozowe
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
wino brzozowe gotować w sezonie zbierania soku brzozowego. Sok powinien być najświeższy, świeżo zebrany, bez najmniejszych oznak kwaśności. Sok jest gotowany, pianka utworzona na powierzchni jest usuwana. Powoli dodaje się cukier i skórki cytryny. następnie ciecz schładza się do temperatury pokojowej, wlewa do pojemników bez dodawania do krawędzi i umieszcza na korku wodnym, jak każde inne wino. Po dwóch tygodniach ostrożnie usuwamy z osadu, butelkujemy domowe wino brzozowe, zamykamy korkami i wyjmujemy do piwnicy. To wino urozmaica Twój stół, zwłaszcza jeśli jesteś winiarzem i chcesz zaskoczyć gości kolejnym arcydziełem. Na przekąskę trafi każdy posiłek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g