wino brzozowe

subtelny smak wiosny w każdej szklance tego magicznego napoju! Bardzo stary przepis na wino opowiedział mi jeden dziadek z odległej białoruskiej wioski. Powiedział, że w dawnych czasach wino brzozowe przygotowywano w całych beczkach, a zamiast cukru używano miodu. W naszych czasach miód został zastąpiony cukrem z oczywistego powodu, chociaż smak wina stał się nieco inny. Próbowałem zrobić domowe wino z soku brzozowego-wyszło całkiem nieźle. oto ten prosty "przepis kulinarny".
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
99 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
wino brzozowe gotować w sezonie zbierania soku brzozowego. Sok powinien być najświeższy, świeżo zebrany, bez najmniejszych oznak kwaśności. Sok jest gotowany, pianka utworzona na powierzchni jest usuwana. Powoli dodaje się cukier i skórki cytryny. następnie ciecz schładza się do temperatury pokojowej, wlewa do pojemników bez dodawania do krawędzi i umieszcza na korku wodnym, jak każde inne wino. Po dwóch tygodniach ostrożnie usuwamy z osadu, butelkujemy domowe wino brzozowe, zamykamy korkami i wyjmujemy do piwnicy. To wino urozmaica Twój stół, zwłaszcza jeśli jesteś winiarzem i chcesz zaskoczyć gości kolejnym arcydziełem. Na przekąskę trafi każdy posiłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy