smażony kurczak na patelni

najsmaczniejszy, z apetyczną skórką, soczysty, delikatny! Smażony kurczak na patelni okazuje się niezwykle soczysty dzięki wstępnemu marynowaniu. Możesz dowolnie zmieniać skład marynaty. Podawaj kurczaka z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kurczaka na patelni? Do smażenia możesz użyć dowolnej części kurczaka. Do mnie cała tusza. Pokroiłem go na 4 części, usuwając skrzydła. Wygodnie jest smażyć kurczaka w tak dużych kawałkach. Pachnące, pikantne zioło-oregano, dobre do wielu potraw. Młode, zdrowe liście są bardzo bogate w olejki eteryczne i witaminy. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonej przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj liście oregano i włóż do małej miski, aby przygotować marynatę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do miski. Następnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i trochę soli z mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie włóż go do torby i napełnij powstałą marynatą. Wymieszaj, aby marynata równomiernie rozprowadziła się po całym kurczaku. Pozostaw kurczaka do marynowania przez 12 do 20 godzin w lodówce. Okresowo mieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia weź wygodną, głęboką patelnię z wysokimi bokami, aby zapobiec rozpryskiwaniu się podczas smażenia. Podgrzej go, aż będzie gorący i ułóż marynowanego kurczaka. Smaż na dużym ogniu z obu stron przez 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia zacznie się brązowieć. Następnie zmniejsz ogień i pozwól kurczakowi smażyć się na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut. Okresowo należy go obracać, aby był najbardziej równomiernie smażony. Nie musisz przykrywać pokrywką, w przeciwnym razie zacznie się dusić, a nie smażyć, a wtedy nie będzie na niej tak apetycznej Skórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia kieruj się piecem. Gotowy kurczak stanie się złotobrązowy. Jeśli przekłujesz go nożem, powinien pojawić się z niego lekki sok. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowego smażonego kurczaka na półmisek i podawaj! Miłego poczęstunku!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g

Podobne przepisy