skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do dużej miski, zrób zagłębienie, rozbij tam jedno jajko i dodaj 50 gramów stopionego masła i szczyptę soli. Wlej tam szklankę ciepłego mleka.
Krok 2:
Wymieszaj widelcem mieszankę jajeczno-maślano-mleczną, stopniowo dodając mąkę z krawędzi wgłębienia, zagnieść ciasto. Powinien być gęsty i elastyczny.
Krok 3:
Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj je ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.
Krok 4:
Farsz. Posiekaj orzechy na miękisz, dodaj cukier puder i cynamon, wymieszaj.
Krok 5:
Po pół godzinie wyjmij ciasto i podziel je na 20 identycznych kulek.
Krok 6:
Weź jedną kulkę ciasta, zwiń ją w cienką płytkę, a następnie posmaruj stopionym masłem.
Krok 7:
Połóż nadzienie na talerzu, około 2 łyżki stołowe, cofając się o 2-3 centymetry od krawędzi talerza. Połóż ołówek lub mały patyczek na wierzchu.
Krok 8:
Za pomocą ołówka Zwiń płytkę w kształt rolki.
Krok 9:
Przesuń krawędzie rolki w kierunku środka i wyjmij ołówek.
Krok 10:
W ten sposób zwiń 20 rolek. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i ułóż na nim ugotowane bułki ciasno do siebie. Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj każdą bułkę tą mieszanką. Następnie wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
Krok 11:
Po upływie czasu wyjmij baklawę i posmaruj pozostałym stopionym masłem. Wyślij go do piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni i gotuj przez 40 minut do 1 godziny, aż Baklava będzie całkowicie złota. (Może to zająć trochę mniej lub trochę więcej czasu, skup się na piekarniku).
Krok 12:
Podczas pieczenia baklawy przygotuj syrop. Wymieszaj miód i wodę w rondlu, podpal i gotuj tę mieszaninę przez około 10 minut po ugotowaniu. (Wybierz miód naturalny, pachnący, smak gotowego wypieku będzie zależał od smaku miodu)
Krok 13:
Po upływie czasu pieczenia wyjmij baklawę z piekarnika i zalej przygotowanym syropem miodowym, odstaw na około 1,5-2 godziny. I można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g