turecka Baklava w domu

turecka Baklava to orientalna słodycz z miodem i orzechami. Uważa się, że to Turcja jest ojczyzną tego słodyczy. Baklava to jedna z tych potraw, które sprawiają, że kuchnia Wschodu jest uważana za wyjątkową. Wcześniej Baklava była podawana tylko na stołach sułtanów i wezyrów i to nie przypadek - ma Królewski smak!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 42 g
373 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do dużej miski, zrób zagłębienie, rozbij tam jedno jajko i dodaj 50 gramów stopionego masła i szczyptę soli. Wlej tam szklankę ciepłego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj widelcem mieszankę jajeczno-maślano-mleczną, stopniowo dodając mąkę z krawędzi wgłębienia, zagnieść ciasto. Powinien być gęsty i elastyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj je ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz. Posiekaj orzechy na miękisz, dodaj cukier puder i cynamon, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pół godzinie wyjmij ciasto i podziel je na 20 identycznych kulek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź jedną kulkę ciasta, zwiń ją w cienką płytkę, a następnie posmaruj stopionym masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż nadzienie na talerzu, około 2 łyżki stołowe, cofając się o 2-3 centymetry od krawędzi talerza. Połóż ołówek lub mały patyczek na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą ołówka Zwiń płytkę w kształt rolki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesuń krawędzie rolki w kierunku środka i wyjmij ołówek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ten sposób zwiń 20 rolek. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i ułóż na nim ugotowane bułki ciasno do siebie. Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj każdą bułkę tą mieszanką. Następnie wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu wyjmij baklawę i posmaruj pozostałym stopionym masłem. Wyślij go do piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni i gotuj przez 40 minut do 1 godziny, aż Baklava będzie całkowicie złota. (Może to zająć trochę mniej lub trochę więcej czasu, skup się na piekarniku).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia baklawy przygotuj syrop. Wymieszaj miód i wodę w rondlu, podpal i gotuj tę mieszaninę przez około 10 minut po ugotowaniu. (Wybierz miód naturalny, pachnący, smak gotowego wypieku będzie zależał od smaku miodu)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu pieczenia wyjmij baklawę z piekarnika i zalej przygotowanym syropem miodowym, odstaw na około 1,5-2 godziny. I można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy