czekoladowy koktajl mleczny w blenderze

proste, ugotuje nawet dziecko, najsmaczniejsze! Czekoladowy koktajl mleczny w blenderze, przygotowany w domu, okazuje się bardzo naturalny, gęsty, z bujną pianą. Dodatek czekolady sprawia, że smak koktajlu jest bogaty i żywy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 52 % 13 g
149 kcal
IG: 23 / 31 / 46

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czekoladowy koktajl mleczny? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale musi być zimno. Dlatego wyjmij go z lodówki tuż przed użyciem. Czekolada jest mleczna lub ciemna. Lody do koktajlu zwykle biorę lody, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy robić koktajl. W małej kadzi wlej trochę mleka z całości i dodaj czekoladę, połamaną na kawałki. Podpalić i przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Po podgrzaniu czekolada stopi się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj masę, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masa czekoladowa jest nadal gorąca, więc uważaj, aby się nie poparzyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby natychmiast przygotować koktajl i nie czekać, aż czekolada ostygnie, wlej pozostałe mleko i wymieszaj. Cała masa natychmiast się ochłodzi. Wlej masę czekoladową do stacjonarnego blendera. Możesz użyć blendera zanurzeniowego,który masz. Pamiętaj, że masa może rozpryskiwać się, wybierz naczynia o wysokich ścianach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj lody do blendera. Zamknij pokrywkę i włącz wszystko na maksymalną moc blendera. Wszystkie składniki zostaną bardzo szybko wymieszane, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale ty ubijaj koktajl przez kolejne 1-2 minuty, aby uzyskać puszystą pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowy koktajl do wysokich szklanek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj każdą szklankę gałązką mięty, startą czekoladą lub małymi piankami. Uzupełnij napój słomką koktajlową. Podawaj natychmiast po ugotowaniu. Taki napój świetnie nadaje się na słodką przekąskę lub lekki deser. Miłego poczęstunku!

koktajl mleczny nie tylko uzupełnia energię organizmu, ale także poprawia nastrój.
jak widać, przygotowanie takiego koktajlu w domu nie będzie trudne.
dzieci bardzo lubią taki koktajl, ale myślę, że dorośli też nie odmówią. Jeśli chcesz uzyskać koktajl o gęstszej konsystencji, możesz dodać do niego dojrzałego banana. Czekolada z bananem bardzo dobrze komponuje się na podniebieniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g

Podobne przepisy