skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki do przygotowania pysznego koktajlu mlecznego z syropem jagodowym i bardzo dobrze schładzamy mleko.
Krok 2:
Wlej dobrze zamrożone mleko do dużego kubka.
Krok 3:
Włóż sto gramów lodów do kubka.
Krok 4:
Dodaj cztery łyżki syropu jagodowego do kubka do pozostałych składników.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w kubku za pomocą blendera, aż będą gładkie.
Krok 6:
Bardzo szybko ugotowany pyszny schłodzony koktajl wlewa się do szklanek i delektuje się jego wspaniałym smakiem. Smacznego dla wszystkich!
koktajl mleczny z jagodami. Prawdziwy koktajl mleczny to dziecinne szczęście! To wtedy nikt nie zmusza cię do picia mleka, jesteś gotów sam go spożywać od rana do wieczora. A dorastając, nie przestajemy kochać tego pysznego, chłodzącego napoju. Ale jest też bardzo satysfakcjonujący. Niezbędna rzecz latem. A jeśli dodasz do niego jagody, na przykład jagody, otrzymamy nie tylko magię smaku, ale także koloru! Delikatnie liliowy napój przyciągający wzrok.
jagody to magazyn witamin i pierwiastków śladowych. Naturalny antybiotyk, którego zastosowanie do poprawy aparatu wzrokowego jest niezaprzeczalne.
cały krzew borówki, w tym liście, a nawet gałązki, jest cennym naturalnym materiałem. Ale sezon tej magicznej jagody jest zbyt krótki i musisz mieć czas na naładowanie witaminami.
Borówka to wieloletni, niewymiarowy krzew z rodzaju Vaccinium z rodziny wrzosowatych, o wysokości 15-30 cm. Kłącze jest długie, pełzające. Liście są eliptyczne, gładkie, jasnozielone, skórzaste, o długości 1030 mm, pokryte rzadkimi włosami i ząbkowanymi krawędziami. Kwitnie w maju-czerwcu. Kwiaty są zielonkawo-białe z różowym odcieniem, pojedyncze. Znajdują się na krótkich szypułkach w kątach górnych liści. Jagody są soczyste, czarne, z niebieskawo-niebieskawym nalotem, błyszczące, miąższ jest ciemnoczerwony, soczysty, miękki, z wieloma nasionami. Dojrzewa w lipcu i sierpniu. Jagody owocują od drugiego do trzeciego roku. Początkowo pojawia się niewielka liczba dużych jagód, później jagody stają się znacznie większe, ale mniejsze. Do celów leczniczych stosuje się jagody i liście jagód. Jagody są zbierane, gdy dojrzewają w lipcu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g