skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jajko z cukrem i solą trzepaczką. Ilość dodanej mąki będzie zależeć od wielkości jajka. W przypadku wybranej lub pierwszej kategorii może być wymagane do 60 gramów, w przypadku drugiej - około 40. Masa mąki powinna być w przybliżeniu równa masie jajka. Mąkę należy dodawać stopniowo, aby ciasto spływało z trzepaczki jedną wąską wstążką. Jeśli jest więcej mąki, makaron okaże się twardy. Aby uzyskać piękny kolor, możesz dodać kurkumę w proszku.
Krok 2:
Wlej ciasto do torby. Może to być worek do szprycowania lub zwykła plastikowa torba. Ale będzie wygodniej, jeśli weźmiesz gęstszą torbę. Ciasto nie ucieka, ale dla niezawodności lepiej je związać.
Krok 3:
W szerokim pojemniku: rondel do brytfanny lub wysokiej patelni wlać bulion. Może być dowolny: warzywny, drobiowy lub mięsny. Możesz użyć gotowej bazy bulionowej. Możesz wziąć trochę więcej płynu, ponieważ odparuje podczas gotowania. Zagotuj bulion.
Krok 4:
Odetnij róg torby, aby zrobić otwór o grubości około 2 milimetrów i wyciśnij ciasto do wrzącego bulionu. Makaron natychmiast chwyta się i tonie. W pierwszych sekundach nici mogą się sklejać, więc należy je wycisnąć na całej powierzchni patelni. Gdy tylko kluski się pojawią, należy je wyjąć i włożyć do talerza, aby się nie rozgotowały.
gotowy makaron można jeść osobno i sam w sobie jest pyszny. Możesz napełnić go bulionem, w którym został ugotowany, otrzymasz danie bardzo podobne do lasha Rollton.
wszelkie sosy i sosy dobrze uzupełniają smak makaronu.
możesz zagnieść ciasto na samych żółtkach, stosunek do mąki jest taki sam. Wtedy makaron będzie apetyczny żółtawy bez kurkumy i o bogatszym smaku.
jeśli jest strzykawka do ciasta z cienką dyszą, możesz przez nią wycisnąć ciasto.Makaron może mieć dowolną długość do smaku. Ale łatwiej jest złapać długie wermiszeliny. Jeśli potrzebujesz krótkiego, lepiej użyć łyżki cedzakowej.
ważne jest, aby nie rozgotowywać makaronu, aby był sprężysty.
to szybkie danie - dopóki bulion się zagotuje, ciasto będzie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g