bułeczki waniliowe z twarogiem i rodzynkami

pyszne bułeczki z nadzieniem "pyshechki"! Bułeczki do herbaty o niesamowitym smaku, do których chcesz wrócić jeszcze raz!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 73 % 40 g
248 kcal
IG: 3 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz składniki i przyprawy niezbędne do przygotowania bułek. Podgrzej 300 ml. mleko do 30-40 stopni i umyj rodzynki, które następnie wysusz i połóż na talerzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsypujemy dwie łyżeczki suchych drożdży do pojemnika z mlekiem, dodajemy dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy do uzyskania gładkości i wkładamy do ciepłego piekarnika na piętnaście minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski, dodaj cztery łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, nieco ponad pół łyżeczki kurkumy, szczyptę soli i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła i mieszaj, aż wszystkie składniki będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj aktywowane drożdże do gotowanej bazy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pięćset gramów mąki przesianej przez sito do dużej miski i dobrze połącz suche i mokre części ciasta dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i wyjmij, aby podnieść do ciepłego piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie do bułek i rozbij jedno jajko kurze do miski ze świeżym twarogiem, wlej trzy łyżki cukru i dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sto gramów rodzynek do miski, dobrze wymieszaj powstałe nadzienie i pozwól mu trochę zaparzyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp stół mąką i rozłóż na nim ciasto, które dobrze wyrosło w ciągu godziny i dziesięciu minut z miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto należy dobrze zagnieść rękami, aby było gęste i trzymało nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rezultatem jest bardzo elastyczne ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na posypanym mąką stole zaczynamy robić bułki. Oddziel wymaganą ilość ciasta dla każdego, rozwałkuj wałkiem do owalnego ciasta. Wykonujemy nacięcia nożem po jednej stronie ciasta i rozprowadzamy nadzienie po drugiej stronie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń ciasto kopertą i nadzieniem do środka, uformuj naszą bułkę, a następnie połącz ciasto z tyłu. Bułki układamy na blasze do pieczenia, którą wcześniej pokrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na czterdzieści minut w ciepłe miejsce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smarujemy każdą bułkę ciepłym mlekiem na wierzchu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na dwadzieścia minut, po czym odstawiamy na kolejne pięć minut przy wyłączonym piekarniku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po wyjęciu bułek z piekarnika posmaruj każdą masłem, pozwól im ostygnąć i zaparzyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż schłodzone bułki na talerzu i podawaj. Miłej herbaty dla wszystkich!

przygotowujemy pyszne, słodkie domowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami na herbatę! Twoja rodzina będzie po prostu zachwycona! Miękkie i puszyste bułeczki bardzo szybko się kończą gotuj je od razu więcej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy