skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz składniki i przyprawy niezbędne do przygotowania bułek. Podgrzej 300 ml. mleko do 30-40 stopni i umyj rodzynki, które następnie wysusz i połóż na talerzu.
Krok 2:
Wsypujemy dwie łyżeczki suchych drożdży do pojemnika z mlekiem, dodajemy dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy do uzyskania gładkości i wkładamy do ciepłego piekarnika na piętnaście minut.
Krok 3:
Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski, dodaj cztery łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, nieco ponad pół łyżeczki kurkumy, szczyptę soli i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła i mieszaj, aż wszystkie składniki będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj aktywowane drożdże do gotowanej bazy.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 7:
Dodaj pięćset gramów mąki przesianej przez sito do dużej miski i dobrze połącz suche i mokre części ciasta dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i wyjmij, aby podnieść do ciepłego piekarnika.
Krok 9:
Przygotuj nadzienie do bułek i rozbij jedno jajko kurze do miski ze świeżym twarogiem, wlej trzy łyżki cukru i dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 10:
Dodaj sto gramów rodzynek do miski, dobrze wymieszaj powstałe nadzienie i pozwól mu trochę zaparzyć.
Krok 11:
Posyp stół mąką i rozłóż na nim ciasto, które dobrze wyrosło w ciągu godziny i dziesięciu minut z miski.
Krok 12:
Ciasto należy dobrze zagnieść rękami, aby było gęste i trzymało nadzienie.
Krok 13:
Rezultatem jest bardzo elastyczne ciasto.
Krok 14:
Na posypanym mąką stole zaczynamy robić bułki. Oddziel wymaganą ilość ciasta dla każdego, rozwałkuj wałkiem do owalnego ciasta. Wykonujemy nacięcia nożem po jednej stronie ciasta i rozprowadzamy nadzienie po drugiej stronie.
Krok 15:
Zawiń ciasto kopertą i nadzieniem do środka, uformuj naszą bułkę, a następnie połącz ciasto z tyłu. Bułki układamy na blasze do pieczenia, którą wcześniej pokrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na czterdzieści minut w ciepłe miejsce.
Krok 16:
Smarujemy każdą bułkę ciepłym mlekiem na wierzchu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na dwadzieścia minut, po czym odstawiamy na kolejne pięć minut przy wyłączonym piekarniku.
Krok 17:
Po wyjęciu bułek z piekarnika posmaruj każdą masłem, pozwól im ostygnąć i zaparzyć.
Krok 18:
Rozłóż schłodzone bułki na talerzu i podawaj. Miłej herbaty dla wszystkich!
przygotowujemy pyszne, słodkie domowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami na herbatę! Twoja rodzina będzie po prostu zachwycona! Miękkie i puszyste bułeczki bardzo szybko się kończą gotuj je od razu więcej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g