skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na cienkie naleśniki na kefirze? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki, ciasto lepiej ugniata się na ciepłych składnikach. Zawartość tłuszczu w kefirze w tym przepisie nie odgrywa specjalnej roli, wybierz dowolny. Dostosuj ilość soli i cukru do swoich upodobań. Po upieczeniu pierwszego naleśnika posmakuj go i dodaj to, co uważasz za stosowne.
Krok 2:
Weź miskę o odpowiednim rozmiarze. Ubij jajko z cukrem i solą, możesz użyć miksera lub możesz po prostu trzepaczką, to nie jest krytyczne.
Krok 3:
Dodaj kefir, wymieszaj.
Krok 4:
W małych porcjach dodaj całą mąkę, mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Ciasto może wydawać się gęste, tak powinno być.
Krok 5:
Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do szklanki i rozpuść w niej sodę.
Krok 6:
Natychmiast wlej wrzącą wodę do ciasta, ciągle pracując trzepaczką. Powinien stać się płynny i jednorodny. Teraz ciasto powinno odpocząć przez pięć minut.
Krok 7:
Dodaj olej, aby naleśniki nie przykleiły się do patelni. Wybierz najbardziej konwencjonalny olej, rafinowany, bezwonny. Wymieszaj jeszcze raz. Ciasto jest gotowe. Możesz upiec naleśniki.
Krok 8:
Przed pierwszym naleśnikiem smaruję patelnię odrobiną oleju, a następnie wlewam ciasto bez smarowania. Jeśli naleśniki nie są bardzo cienkie, dodaj więcej wrzącej wody. Ale nie przesadzaj, bo trudno będzie je odwrócić.
z podanej ilości ciasta dostałem dokładnie 8 naleśników. Więc Oblicz ilość. Jeśli nagle naleśniki pękną podczas obracania, dodaj trochę mąki do ciasta. Możliwe jest również zwiększenie liczby jaj. Wszystko zależy od ich wielkości. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej jajek w cieście, tym łatwiej je obrócić. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Mam słodkie, jeśli jem je z dżemem lub skondensowanym mlekiem, może wydawać się dużo cukru. W sztuce pieczenia naleśników wiele zależy od patelni. Najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się na żeliwnym, równomiernie się nagrzewa i dobrze oddaje ciepło. Ale teraz pojawiły się dobre nieprzywierające patelnie do naleśników. Pieczę na takim, tutaj już trzeba dostosować, co zrobić ogień i ile wlać ciasta. W tym przepisie najważniejsze jest znalezienie równowagi płynu w cieście. Zbyt gęsty da grube naleśniki, jeśli ciasto jest zbyt płynne, naleśniki pękną po obróceniu. Przyjdzie z praktyką, a potem na pewno spodoba ci się pieczenie tylko w ten sposób!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g