czarna rzodkiewka z miodem na przeziębienie

sprawdzony skuteczny środek na kaszel!!! Rzodkiewka z miodem była leczona na kaszel w dzieciństwie przez moją matkę. Przygotowanie czarnej rzodkiewki z naturalnym miodem nie wymaga specjalnej wiedzy i umiejętności. Jedynym ważnym warunkiem jest lepsze przygotowanie takiego narzędzia bezpośrednio przed użyciem.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 16 g
79 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opcja 1: tradycyjna. Będziesz potrzebował rzodkiewki, ostrego noża, miodu i pojemnika, aby umieścić rzodkiewkę. Pojemnik powinien przylegać do rośliny okopowej niezbyt ciasno. Rzodkiewki należy bardzo dobrze umyć z brudu gąbką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rzodkiewce odcinamy stronę, na której rosną wierzchołki, aby uzyskać płaską podstawę, na której roślina okopowa może mocno stać w pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij ogon, z którego wyrósł korzeń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W warzywach korzeniowych wycinamy dziurę nożem, czyścimy ją łyżką lub okrągłym nożem. Możesz zrobić dodatkowe paski nożem na dole dołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij miodem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij pokrywkę i umieść ją w ciemnym, chłodnym miejscu na noc (na około 10 godzin).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda rzodkiewka rano-roślina okopowa lekko wyschnie, a sok będzie wydzielany z niej na górze i na dole przez nacięte części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opcja 2: szybka. Dla niego trzy warzywa korzeniowe na tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż startą rzodkiewkę do miski z miodem, delikatnie wymieszaj, przykryj naczyniem lub folią spożywczą na wierzchu. Wygodny w użyciu pojemnik na żywność. Zostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po 3 godzinach rzodkiewka jest gotowa do spożycia!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bądź zdrowy!

2 przedstawione opcje nauczyłam się szczegółowo, jak gotować od mojej babci i wypróbowałam na sobie. Tradycyjna wersja - Robienie dołków w warzywach korzeniowych - wymaga więcej czasu na zaparzenie (około 10 godzin). W takim przypadku otrzymasz więcej soku. Wersja z startą rzodkiewką jest znacznie szybsza (gotowa do spożycia w ciągu 3 godzin). Sok w tym przypadku jest jednak mniej wydzielany, ale z pozostałej rzodkiewki nasączonej miodem można następnie zrobić naleśniki:)

jako środek na kaszel spożywać 1 łyżeczkę 3 razy dziennie po posiłku. Zwykle piszą, że musisz dodać miód. Z mojego doświadczenia zauważyłem, że prawie cały sok jest uwalniany pierwszego dnia, a potem z faktu, że dodajesz miód, nie ma już soku. Próbowałem z warzywami korzeniowymi o różnych rozmiarach-efekt jest taki sam.

ponieważ ze względu na naturalność składników okres trwałości produktu jest bardzo krótki, musisz znać i przestrzegać zasad i warunków przechowywania.

jak prawidłowo przechowywać rzodkiewkę z miodem? Najlepszą opcją do przechowywania gotowej rzodkiewki z miodem (zarówno zwykła, jak i szybka opcja z startą rzodkiewką) jest lodówka. Zachowa korzystne właściwości napoju leczniczego, jeśli przygotujesz dużą porcję.

gotowy sok z czarnej rzodkiewki z miodem lepiej przecedzić do osobnego, hermetycznie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce. Maksymalny okres przydatności do spożycia w zamkniętej formie, powtarzam, zawsze w lodówce-trzy dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy