skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych w składnikach. W nim powiem Ci, jak zrobić dynię z rodzynkami i suszonymi owocami jako deser.
Krok 2:
Obierz dynię i nasiona, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Rozłóż dynię na patelni z olejem i smaż ze wszystkich stron mieszając na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 4:
Jabłka obieramy ze skóry i nasion, kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do dyni na patelni.
Krok 5:
Posyp wszystko cukrem do smaku i doprowadź dynię do ugotowania (Możesz pod pokrywką). Nie zapomnij mieszać, ogień jest umiarkowany.
Krok 6:
Gotowy deser układamy w miseczkach, naprzemiennie dynię z jabłkami i Daktyle z posiekanymi orzechami. Podczas serwowania deser polej miodem. Nasz przysmak jest gotowy!
do tego przepisu użyłam łuskanych orzechów włoskich ze sklepu, aby nie zadzierać z ich rzeźbieniem. Miałem w domu nieobrane orzechy z grubą skorupą, ale są one szczególnie trudne do czyszczenia, a proces ten zajmuje dużo czasu, a więc po prostu posiekałem je nożem, a następnie trochę bardziej wysuszyłem na suchej patelni. Myślę, że zamiast orzechów włoskich możesz wziąć prażone migdały lub orzechy laskowe (orzech laskowy) - smak będzie inny, ale nie gorszy. I możesz całkowicie Mieszać różne rodzaje orzechów - zrobię to następnym razem. Oprócz tego, że wszystkie orzechy są pyszne, są również bardzo przydatne, podobnie jak inne składniki tego deseru: Dynia, rodzynki, daktyle i miód. Nawiasem mówiąc, zamiast daktyli można również wziąć inne suszone owoce, na przykład suszone morele - po prostu je uwielbiam, nawet bardziej niż daktyle. Rodzynki są również różne. Raz wziąłem bardzo duże rodzynki, które są droższe niż zwykle i wyglądają nieco inaczej ze względu na swój rozmiar. Możesz więc zrobić taki asortyment, nieznacznie zmieniając jego skład-nadal będzie smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy. Również ostateczny smak tego dania będzie zależeć od rodzaju miodu, najważniejsze jest, aby wziąć płynny miód, a nie kandyzowany. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g