Dynia deserowa z rodzynkami i suszonymi owocami na patelni

bogate w witaminy i zdrowe danie do twojego menu! Dynia z suszonymi owocami jest bogata w witaminy, jej deser jest bardzo smaczny i niezwykle zdrowy. Możesz podawać na święta jako deser lub jeść na śniadanie w rodzinnym kręgu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 75 % 30 g
201 kcal
IG: 10 / 30 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych w składnikach. W nim powiem Ci, jak zrobić dynię z rodzynkami i suszonymi owocami jako deser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i nasiona, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż dynię na patelni z olejem i smaż ze wszystkich stron mieszając na średnim ogniu przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka obieramy ze skóry i nasion, kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do dyni na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp wszystko cukrem do smaku i doprowadź dynię do ugotowania (Możesz pod pokrywką). Nie zapomnij mieszać, ogień jest umiarkowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy deser układamy w miseczkach, naprzemiennie dynię z jabłkami i Daktyle z posiekanymi orzechami. Podczas serwowania deser polej miodem. Nasz przysmak jest gotowy!

do tego przepisu użyłam łuskanych orzechów włoskich ze sklepu, aby nie zadzierać z ich rzeźbieniem. Miałem w domu nieobrane orzechy z grubą skorupą, ale są one szczególnie trudne do czyszczenia, a proces ten zajmuje dużo czasu, a więc po prostu posiekałem je nożem, a następnie trochę bardziej wysuszyłem na suchej patelni. Myślę, że zamiast orzechów włoskich możesz wziąć prażone migdały lub orzechy laskowe (orzech laskowy) - smak będzie inny, ale nie gorszy. I możesz całkowicie Mieszać różne rodzaje orzechów - zrobię to następnym razem. Oprócz tego, że wszystkie orzechy są pyszne, są również bardzo przydatne, podobnie jak inne składniki tego deseru: Dynia, rodzynki, daktyle i miód. Nawiasem mówiąc, zamiast daktyli można również wziąć inne suszone owoce, na przykład suszone morele - po prostu je uwielbiam, nawet bardziej niż daktyle. Rodzynki są również różne. Raz wziąłem bardzo duże rodzynki, które są droższe niż zwykle i wyglądają nieco inaczej ze względu na swój rozmiar. Możesz więc zrobić taki asortyment, nieznacznie zmieniając jego skład-nadal będzie smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy. Również ostateczny smak tego dania będzie zależeć od rodzaju miodu, najważniejsze jest, aby wziąć płynny miód, a nie kandyzowany. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy