skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1.Gotuj kurczaka do miękkości, w osolonej wodzie, aby mięso dobrze oddzieliło się od kości. Ostudzić i oddzielić mięso od kości.
2.Makaron pajęczyny (koniecznie dobrej jakości) nasmaruj olejem roślinnym i wymieszaj. Umieść garnek do gotowania na parze, na dole powinna znajdować się woda lub bulion, na górze rondel z otworami. Włóż makaron do garnka z otworami, sól, wymieszaj. Okresowo, co 5-7 minut, 3-4 razy wystarczy, wlać 100 ml wody, mieszając, przykrywając pokrywką, aby gotować do miękkości. Pod koniec gotowania spróbuj, a jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj masło i wszystko wymieszaj. Makaron szybko się gotuje. Powinien smakować dobrze, ale nie jak owsianka.
3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć do lekkiej przezroczystości na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Dodaj 450 ml wody i zagotuj. Dodaj przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, cukier i sól. Przykryj i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.Lepiej dodać sól do smaku, ponieważ mam sól morską i może się znacznie różnić smakiem. Następnie dodaj mięso z kurczaka, wszystko wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Sos nie powinien być suchy ale też nie do końca jak woda.Średniej konsystencji. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wody.
4. Tworzymy danie.
połóż połowę makaronu na naczyniu, sos na wierzchu, a następnie drugą połowę makaronu ze zjeżdżalnią. Dekorujemy zmielonymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami, wcześniej suszonymi na suchej patelni, w postaci pasków, a także pasków cynamonu i cukru pudru. Jeśli masz surowe orzechy, możesz je usmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie schłodzić orzechy i zmielić w blenderze lub maszynce do mięsa. Podawaj osobno talerz z cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce dodać więcej cukru pudru do swojego talerza.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g