makaron z kurczakiem imbirowo-cynamonowym

przepis jest bardzo niezwykły w kombinacjach smakowych. Niezwykłe danie. Słodki i pikantny. Obfite i bardzo lubiane przez dzieci. Jest przygotowywany z dostępnych produktów i nie trwa zbyt długo. Możesz dziś ugotować kurczaka i zrobić sos. A jutro ugotuj makaron.
Julia DobrowolskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 50 % 23 g
248 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sos nie powinien być suchy, ale trochę z płynem.

1.Gotuj kurczaka do miękkości, w osolonej wodzie, aby mięso dobrze oddzieliło się od kości. Ostudzić i oddzielić mięso od kości.
2.Makaron pajęczyny (koniecznie dobrej jakości) nasmaruj olejem roślinnym i wymieszaj. Umieść garnek do gotowania na parze, na dole powinna znajdować się woda lub bulion, na górze rondel z otworami. Włóż makaron do garnka z otworami, sól, wymieszaj. Okresowo, co 5-7 minut, 3-4 razy wystarczy, wlać 100 ml wody, mieszając, przykrywając pokrywką, aby gotować do miękkości. Pod koniec gotowania spróbuj, a jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj masło i wszystko wymieszaj. Makaron szybko się gotuje. Powinien smakować dobrze, ale nie jak owsianka.
3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć do lekkiej przezroczystości na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Dodaj 450 ml wody i zagotuj. Dodaj przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, cukier i sól. Przykryj i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.Lepiej dodać sól do smaku, ponieważ mam sól morską i może się znacznie różnić smakiem. Następnie dodaj mięso z kurczaka, wszystko wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Sos nie powinien być suchy ale też nie do końca jak woda.Średniej konsystencji. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wody.

4. Tworzymy danie.
połóż połowę makaronu na naczyniu, sos na wierzchu, a następnie drugą połowę makaronu ze zjeżdżalnią. Dekorujemy zmielonymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami, wcześniej suszonymi na suchej patelni, w postaci pasków, a także pasków cynamonu i cukru pudru. Jeśli masz surowe orzechy, możesz je usmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie schłodzić orzechy i zmielić w blenderze lub maszynce do mięsa. Podawaj osobno talerz z cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce dodać więcej cukru pudru do swojego talerza.

smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy