Ghee mleko w szybkowarze

smak znany z dzieciństwa! Przygotuj zdrowy napój szybko! Latem na wsi zawsze gotuję ghee w szybkowarze. Okazuje się pyszne, a co najważniejsze-szybko! Nie musisz długo gotować w piekarniku, najważniejsze jest, aby być czujnym i nie przegapić momentu, w którym mleko zacznie się gotować.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej mleko do szybkowaru, który umieściłeś na średnim ogniu.
2. Gdy mleko się zagotuje (Szybkowar skwierczy), zmniejsz ogień do minimum.
3. Trzymaj Szybkowar na kuchence przez 20 minut.
4. Zdejmij szybkowar z ognia, poczekaj, aż ostygnie (nie musisz go otwierać).
5. Odcedź ciepłe mleko przez sitko.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy