skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mrowisko z kawałków ciasta na śmietanie z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotowujemy ciasto na nasz deser. Połącz śmietanę, zmiękczone masło (lub margarynę) oraz cukier i cukier waniliowy w misce. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Na chwilę (30-60 min) ciasto wysyłamy do lodówki. Ściskamy części ciasta i dzielimy rękami na mniejsze kawałki. Kładziemy je na arkuszu wyłożonym pergaminem.
Krok 4:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, aż uzyska piękny złoty odcień.
Krok 5:
Teraz możesz zrobić krem z ubitego gotowanego mleka skondensowanego i zmiękczonego masła i cukru waniliowego, ten ostatni do smaku. Taki krem po prostu uwielbiam!
Krok 6:
Schłodzone wypieki mieszamy w dużej misce ze śmietaną, aby równomiernie się rozprowadziła,a następnie układamy na dużym naczyniu.
Krok 7:
I lepiej zrobić kilka małych "mrowisk", wtedy otrzymasz mrowisko. Na noc zostawiamy w lodówce do impregnacji.
po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta jako dziecko na urodzinach mojej dziewczyny. Jak pamiętam, myślałem, że składa się z orzechów włoskich. Zgadzam się, na pierwszy rzut oka może się tak wydawać! A kiedy go spróbowałem, nie mogłem się oderwać - od tego czasu stał się moim ulubionym ciastem. Wypiliśmy go wtedy lemoniadą - w czasach radzieckich słodkie napoje gazowane nie były tak szkodliwe jak teraz. Tak więc ciasto mrowisko kojarzy mi się z moim dzieciństwem, urodzinami i lemoniadą. I nawet teraz, jako dorosły, nie mogę go mniej kochać! Często robię to ciasto dla mojej rodziny i staram się, aby moi krewni mieli z nim nie mniej przyjemne wspomnienia. Dobrym pomysłem jest zrobienie nie jednego dużego mrowiska, ale kilku małych. Więc każdy będzie miał własne ciasto. Kruche kruche ciasto w połączeniu z kremem z gotowanego skondensowanego mleka jest zawsze korzystną opcją. Mrowisko w postaci ciasta lub ciast ozdobi każdą uroczystość, zwłaszcza dla dzieci! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g