ciasto waniliowe mrowisko

ulubiony deser wszystkich pokoleń - słodki, prosty, niedrogi! Mrowisko z kawałków ciasta na śmietanie z gotowanym skondensowanym mlekiem jest lubiane przez wszystkich. Robiłam mrowisko według przepisu Stanisławy, blog Kalabasa. Podobał mi się Niedrogi proces gotowania bez zbędnego wysiłku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 38 % 28 g
węglowodany 54 % 40 g
429 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mrowisko z kawałków ciasta na śmietanie z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotowujemy ciasto na nasz deser. Połącz śmietanę, zmiękczone masło (lub margarynę) oraz cukier i cukier waniliowy w misce. Dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na chwilę (30-60 min) ciasto wysyłamy do lodówki. Ściskamy części ciasta i dzielimy rękami na mniejsze kawałki. Kładziemy je na arkuszu wyłożonym pergaminem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, aż uzyska piękny złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz możesz zrobić krem z ubitego gotowanego mleka skondensowanego i zmiękczonego masła i cukru waniliowego, ten ostatni do smaku. Taki krem po prostu uwielbiam!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone wypieki mieszamy w dużej misce ze śmietaną, aby równomiernie się rozprowadziła,a następnie układamy na dużym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I lepiej zrobić kilka małych "mrowisk", wtedy otrzymasz mrowisko. Na noc zostawiamy w lodówce do impregnacji.

po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta jako dziecko na urodzinach mojej dziewczyny. Jak pamiętam, myślałem, że składa się z orzechów włoskich. Zgadzam się, na pierwszy rzut oka może się tak wydawać! A kiedy go spróbowałem, nie mogłem się oderwać - od tego czasu stał się moim ulubionym ciastem. Wypiliśmy go wtedy lemoniadą - w czasach radzieckich słodkie napoje gazowane nie były tak szkodliwe jak teraz. Tak więc ciasto mrowisko kojarzy mi się z moim dzieciństwem, urodzinami i lemoniadą. I nawet teraz, jako dorosły, nie mogę go mniej kochać! Często robię to ciasto dla mojej rodziny i staram się, aby moi krewni mieli z nim nie mniej przyjemne wspomnienia. Dobrym pomysłem jest zrobienie nie jednego dużego mrowiska, ale kilku małych. Więc każdy będzie miał własne ciasto. Kruche kruche ciasto w połączeniu z kremem z gotowanego skondensowanego mleka jest zawsze korzystną opcją. Mrowisko w postaci ciasta lub ciast ozdobi każdą uroczystość, zwłaszcza dla dzieci! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy