twaróg w jogurcie

Spróbuj zrobić domowy twaróg dla swoich bliskich! Przygotowanie twarogu w jogurcie w domu wcale nie jest trudne. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko samego mleka i specjalnego zakwasu do sfermentowanych produktów mlecznych. Możesz go kupić w specjalistycznym sklepie lub zamówić przez Internet. Domowy twarożek okazuje się bardzo smaczny, delikatny i niezwykle zdrowy!
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Wlej mleko do rondla i zagotuj. Mleko do twarogu lepiej jest przyjmować grubsze - od 3,2 % i może być wyższe. Najlepszy twaróg uzyskuje się z domowego mleka.

2. Następnie pozostaw mleko do ostygnięcia do ciepłego stanu-do temperatury około 30-38 stopni Celsjusza.

3. Gdy mleko wystarczająco ostygnie, wlej jego część do filiżanki lub innego małego pojemnika.

4. Wlej specjalny zakwas do sfermentowanych produktów mlecznych do miski z mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj i całkowicie rozpuść w płynie. Zakwas można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub działach supermarketu lub zamówić online.

5. Wlej mleko z zakwasem do rondla z mlekiem i ponownie dobrze wymieszaj zawartość.

6. Powstałą mieszaninę mleka wlać do słoików lub specjalnych foremek do jogurtu i pozostawić na co najmniej 6 godzin lub można na całą noc.

7. Po określonym czasie wlej mieszaninę mleka do rondla i umieść ją w łaźni wodnej. Na małym ogniu podgrzewaj mieszaninę mleka przez pół godziny lub nieco dłużej, aż na powierzchni pojawią się małe białe płatki, a twaróg zacznie oddzielać się od serwatki.

8. Przenieś powstałą mieszaninę do czystej, ułożonej w kilku warstwach gazy, zawiąż w torebkę i wyciśnij serwatkę. Jednocześnie możesz regulować konsystencję i zawartość tłuszczu w domowym twarogu. Jeśli spuścisz całą serwatkę i dobrze wyciśniesz gazę, twaróg będzie suchy. Jeśli po prostu zawiesisz paczkę gazy i poczekasz, aż sama serwatka spłynie do innych naczyń, w tym przypadku domowy twaróg okaże się bardziej tłusty i soczysty.

9. Przenieś powstały domowy twaróg do naczyń, gdzie wygodniej będzie go przechowywać, i włóż do lodówki, aby ostygł.

z ilości mleka wskazanej w tym przepisie uzyskuje się około 700 gramów domowego twarogu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy