skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla i zagotuj. Mleko do twarogu lepiej jest przyjmować grubsze - od 3,2 % i może być wyższe. Najlepszy twaróg uzyskuje się z domowego mleka.
2. Następnie pozostaw mleko do ostygnięcia do ciepłego stanu-do temperatury około 30-38 stopni Celsjusza.
3. Gdy mleko wystarczająco ostygnie, wlej jego część do filiżanki lub innego małego pojemnika.
4. Wlej specjalny zakwas do sfermentowanych produktów mlecznych do miski z mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj i całkowicie rozpuść w płynie. Zakwas można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub działach supermarketu lub zamówić online.
5. Wlej mleko z zakwasem do rondla z mlekiem i ponownie dobrze wymieszaj zawartość.
6. Powstałą mieszaninę mleka wlać do słoików lub specjalnych foremek do jogurtu i pozostawić na co najmniej 6 godzin lub można na całą noc.
7. Po określonym czasie wlej mieszaninę mleka do rondla i umieść ją w łaźni wodnej. Na małym ogniu podgrzewaj mieszaninę mleka przez pół godziny lub nieco dłużej, aż na powierzchni pojawią się małe białe płatki, a twaróg zacznie oddzielać się od serwatki.
8. Przenieś powstałą mieszaninę do czystej, ułożonej w kilku warstwach gazy, zawiąż w torebkę i wyciśnij serwatkę. Jednocześnie możesz regulować konsystencję i zawartość tłuszczu w domowym twarogu. Jeśli spuścisz całą serwatkę i dobrze wyciśniesz gazę, twaróg będzie suchy. Jeśli po prostu zawiesisz paczkę gazy i poczekasz, aż sama serwatka spłynie do innych naczyń, w tym przypadku domowy twaróg okaże się bardziej tłusty i soczysty.
9. Przenieś powstały domowy twaróg do naczyń, gdzie wygodniej będzie go przechowywać, i włóż do lodówki, aby ostygł.
z ilości mleka wskazanej w tym przepisie uzyskuje się około 700 gramów domowego twarogu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g