skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty kompot z mandarynki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mandarynki wybierz jasne, Dojrzałe, z łatwą do obierania skórką. Można to określić, dotykając ich trochę. W dotyku skórka nie przylega do mandarynek. Pamiętaj, aby spróbować mandarynek, aby zrozumieć, ile cukru dodać do kompotu.
Krok 2:
Obierz mandarynki. Oddziel wszystkie kliny od siebie i usuń białe Skórki. Jeśli je zostawisz, gotowy kompot może być trochę gorzki.
Krok 3:
Ułóż obrane mandarynki na patelni. Następnie wlej cukier i szczyptę kwasu cytrynowego do rondla. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Krok 4:
Zalej mandarynki wodą i podpal garnek i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj napój przez 15 minut.
Krok 5:
Podczas gotowania plastry mandarynki pękną, a cały sok przejdzie do napoju. Usuń gotowy kompot z ognia. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kompot na kolejne 15-30 minut.
Krok 6:
Pyszny, aromatyczny i piękny kompot jest gotowy! Nie trzeba go filtrować. Wlej kompot do szklanek wraz z plasterkami mandarynki i poczęstuj się. Smacznego!
aby utrzymać odporność i poprawić nastrój, wszyscy kupujemy mandarynki. Kiedy już nie chcesz ich jeść, na ratunek przychodzą przepisy z mandarynkami. W tym kompot mandarynkowy. Taki jasny napój będzie bardzo przydatny w przeddzień Nowego Roku! W razie potrzeby do kompotu podczas gotowania można dodać trochę przypraw. Nadadzą napojowi nowy smak!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g