kompot mandarynkowy prosty

bardzo smaczny, bardzo słoneczny, bardzo lekki napój! Prosty kompot mandarynkowy wielu przypadnie do gustu! Jest bardzo aromatyczny, ma piękny żółty kolor i, co najważniejsze, jest zdrowszy niż lemoniada. A przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prosty kompot z mandarynki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mandarynki wybierz jasne, Dojrzałe, z łatwą do obierania skórką. Można to określić, dotykając ich trochę. W dotyku skórka nie przylega do mandarynek. Pamiętaj, aby spróbować mandarynek, aby zrozumieć, ile cukru dodać do kompotu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz mandarynki. Oddziel wszystkie kliny od siebie i usuń białe Skórki. Jeśli je zostawisz, gotowy kompot może być trochę gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż obrane mandarynki na patelni. Następnie wlej cukier i szczyptę kwasu cytrynowego do rondla. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej mandarynki wodą i podpal garnek i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj napój przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania plastry mandarynki pękną, a cały sok przejdzie do napoju. Usuń gotowy kompot z ognia. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kompot na kolejne 15-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pyszny, aromatyczny i piękny kompot jest gotowy! Nie trzeba go filtrować. Wlej kompot do szklanek wraz z plasterkami mandarynki i poczęstuj się. Smacznego!

aby utrzymać odporność i poprawić nastrój, wszyscy kupujemy mandarynki. Kiedy już nie chcesz ich jeść, na ratunek przychodzą przepisy z mandarynkami. W tym kompot mandarynkowy. Taki jasny napój będzie bardzo przydatny w przeddzień Nowego Roku! W razie potrzeby do kompotu podczas gotowania można dodać trochę przypraw. Nadadzą napojowi nowy smak!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy