mintaj z marchewką i cebulą w rondlu

zdrowe, smaczne i bardzo proste danie pochodzi z dzieciństwa! Pamiętaj! Są potrawy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie i są lubiane przez wszystkich. Duszony mintaj z marchewką i cebulą z tej serii! Aktywny udział zajmie ci tylko 10 minut, reszta to czas gotowania. Pamiętaj, aby gotować. Domownicy poproszą o suplementy!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 25 % 4 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki określone w przepisie. Odpowiedni jest filet z mintaja lub cała tusza. Jeśli weźmiesz całość, zwiększ jej wagę do 800 gramów. W razie potrzeby rozmrozić rybę, ale nie do końca. Połóż go na dolnej półce lodówki i doprowadź do lekko rozmrożonego stanu, dzięki czemu łatwiej będzie go pokroić. Kawałki będą schludniejsze, a po pokrojeniu nie zamieniają się w bezkształtną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem opłucz nóż i cebulę pod zimną bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj marchewki szczotką i wyczyść je. Zetrzyj go na tarce o dużych rozmiarach lub pokrój w paski. Pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki. Starte marchewki podczas obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, a pokrojone w paski lub kostki zachowują swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść całą rybę. Aby to zrobić, usuń głowę, płetwy i ogon. Wytnij brzuch, wypatrosz, Usuń czarny film od wewnątrz, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na dowolne kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do przygotowania tego dania odpowiedni jest rondel lub rondel z grubym dnem, ale można go również ugotować na głębokiej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rafinowany olej roślinny na dno, połóż pół pierścienia cebuli na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż marchewki w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż część plasterków ryby na poduszce warzywnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naprzemiennie warstwy w tej samej kolejności: cebula, a następnie marchewka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następny to kawałki mintaja.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Musimy zakończyć cebulą i marchewką. Teraz dodaj trochę przegotowanej ciepłej wody-nie potrzebujesz dużo, ponieważ ryba później wypuści sok, potrzebujemy tylko, aby zaczęła się gotować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż przyprawy na wierzchu: zgodnie z klasyką tego gatunku jest to liść laurowy, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu (możesz wziąć mieszankę papryki lub po prostu jeden czarny pieprz). Możesz zmienić i uzupełnić zestaw przypraw według własnego uznania. Jeśli używasz gotowych przypraw do ryb, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól i dodaj śmietanę. Można go zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij pokrywkę, zagotuj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmniejsz ogień i gotuj naczynie pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli gotujesz tusze mintaja-to 40 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj swój ulubiony. Odpowiednie są tłuczone ziemniaki, ryż, makaron lub po prostu marynowane warzywa. Smacznego!

, ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy