skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki określone w przepisie. Odpowiedni jest filet z mintaja lub cała tusza. Jeśli weźmiesz całość, zwiększ jej wagę do 800 gramów. W razie potrzeby rozmrozić rybę, ale nie do końca. Połóż go na dolnej półce lodówki i doprowadź do lekko rozmrożonego stanu, dzięki czemu łatwiej będzie go pokroić. Kawałki będą schludniejsze, a po pokrojeniu nie zamieniają się w bezkształtną masę.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem opłucz nóż i cebulę pod zimną bieżącą wodą.
Krok 3:
Dobrze umyj marchewki szczotką i wyczyść je. Zetrzyj go na tarce o dużych rozmiarach lub pokrój w paski. Pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki. Starte marchewki podczas obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, a pokrojone w paski lub kostki zachowują swój kształt.
Krok 4:
Oczyść całą rybę. Aby to zrobić, usuń głowę, płetwy i ogon. Wytnij brzuch, wypatrosz, Usuń czarny film od wewnątrz, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na dowolne kawałki.
Krok 5:
Do przygotowania tego dania odpowiedni jest rondel lub rondel z grubym dnem, ale można go również ugotować na głębokiej patelni.
Krok 6:
Wlej rafinowany olej roślinny na dno, połóż pół pierścienia cebuli na wierzchu.
Krok 7:
Ułóż marchewki w następnej warstwie.
Krok 8:
Połóż część plasterków ryby na poduszce warzywnej.
Krok 9:
Naprzemiennie warstwy w tej samej kolejności: cebula, a następnie marchewka.
Krok 10:
Następny to kawałki mintaja.
Krok 11:
Musimy zakończyć cebulą i marchewką. Teraz dodaj trochę przegotowanej ciepłej wody-nie potrzebujesz dużo, ponieważ ryba później wypuści sok, potrzebujemy tylko, aby zaczęła się gotować.
Krok 12:
Połóż przyprawy na wierzchu: zgodnie z klasyką tego gatunku jest to liść laurowy, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu (możesz wziąć mieszankę papryki lub po prostu jeden czarny pieprz). Możesz zmienić i uzupełnić zestaw przypraw według własnego uznania. Jeśli używasz gotowych przypraw do ryb, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 13:
Sól i dodaj śmietanę. Można go zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 14:
Zamknij pokrywkę, zagotuj.
Krok 15:
Zmniejsz ogień i gotuj naczynie pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli gotujesz tusze mintaja-to 40 minut.
Krok 16:
Udekoruj swój ulubiony. Odpowiednie są tłuczone ziemniaki, ryż, makaron lub po prostu marynowane warzywa. Smacznego!
, ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g